Обратно
23.6.2018

Финансови съвети за по-млади хора

Автор:
Kaloyan Stoyanov

За съжаление, личните финанси не са предмет, изучаван задължително в гимназията. Именно това е и причината много от младите хора да не управляват парите си правилно, когато попаднат в реалния свят на работещите хора. И то особено когато са в началото на своята кариера. За да ви помогнем да започнете, ще разгледаме пет от най-важните неща, които трябва да разберете за парите. Ще ви дадем малко финансови съвети, които да ви помогнат да живеете във финансов комфорт. И да водите проспериращ живот.

Един от най-важните финансови съвети – научете се на самоконтрол

Ако имате късмет, вашите родители ще са ви дали този урок, още когато сте били дете. Ако не – имайте предвид, че колкото по-скоро научите финото изкуство за забавяне на удоволствието, толкова по-бързо ще намерите лесен начин да поддържате финансите си в ред. Въпреки че можете без усилие да закупите стока на кредит в минутата, в която искате, по-добре е да изчакате, докато всъщност сте спестили парите за нея.

Наистина ли искате да платите лихвата по кредитната карта, за да се сдобиете с чифт дънки на разпродажба? Или пък да си напазарувате много неща извън списъка за пазар в магазина? За да научите повече за кредитите и кредитните карти и как функционират – снабдете се с достатъчно информация за това какво дължите, когато пазарувате с чужди пари. Ако искате да запазите кредитните си карти като допълнително удобство в случай на нужда от пари, винаги бъдете уверени, че ще можете да плащате сметката навреме – в определения падеж или в срока на гратисния период, ако имате такъв. Никога не си позволявайте да имате повече кредити или кредитни карти, отколкото можете да плащате. Това е много важно при този от всички финансови съвети.

Говорейки за финансови съвети, не може да не споменем, че трябва сами да поемете контрол върху собственото си финансово бъдеще

Вместо да разчитате на други да ви дават финансови съвети или каквито и да е съвети, поемете отговорност. Прочетете няколко основни книги за личните финанси. След като сте въоръжени с лични финансови познания, не позволявайте на никого да обяснява какво прекрасно бъдеще бихте могли да имате, ако инвестирате тук или там. Ако вашата банкова сметка не позволява да излизате всяка вечер или да пътувате извън града всеки уикенд, не го правете. Разбирането за това как парите работят е първата стъпка към съставянето на вашия бюджет – приходите и разходите, които зависят от самите вас.

Знайте къде отиват парите ви

След като преминете през няколко елементарни книги за лични финанси и научите някои основни финансови съвети, ще разберете колко е важно да се уверите, че вашите разходи не надвишават приходите ви. Най-добрият начин да правите това е чрез бюджетиране. След като видите как сутрешното ви кафе, което купувате на път за работа или пиете в любимото кафене, се прибавя в течение на един месец към разходите ви, ще разберете, че правенето на малки промени в ежедневното харчене може да има голямо влияние върху финансовото ви състояние. Когато сметнете ежедневните разходи за кафе, изводът е, че би ви било много по-евтино да си го направите вкъщи. Купуването на готово такова със сигурност натоварва бюджета макар и не толкова осезаемо. А в днешно време има и много мобилни приложения за управление на разходите. С тях лесно и удобно можете да следите къде отиват парите ви.

Освен това поддържането на периодичен месечен отчет за разходите ви и поддържането им на възможно най-ниски нива също ще ви спести доста суми в течение на времето. Ако не губите парите си, като живеете в луксозен апартамент сега, може да сте в състояние да си позволите хубав апартамент или къща, преди да сте го разбрали. Когато навреме започнете да пестите, след 10 години има голяма вероятност да сте събрали достатъчно средства. Това ще са средства, с които да си позволите дори покупка на собствено жилище. И това може да бъде точно в момента, когато искате вече да създадете семейство.

Направете си фонд за спешни случаи

Една от често повтаряните мантри на личните финанси е да платиш първо на себе си. Този от изброените финансови съвети казва, че без значение колко дължите за студентски заеми или задължения по кредитни карти и колкото и ниска да е заплатата ви, разумно е да се намери някаква сума. Тя може да е еднаква всеки месец и трябва да отива в бюджета ви и да се пази за непредвидени ситуации.

Какви финансови съвети да следваме, за да живеем комфортно

Наличието на пари в спестовната ви сметка, които да използвате за извънредни ситуации, наистина е в състояние да ви предпази от финансови неприятности. И да ви помогне да спите по-добре през нощта. А създавайки си навика да спестявате пари и да ги третирате като постоянен месечен разход, скоро ще спестите прилична сума. Тя може да ви кара да се чувствате сигурни в себе си и да имате по-добри възможности. А това би било много полезно, ако например неочаквано останете без работа. Или пък ако се наложи да потърсите лекарска помощ. Идеята е не просто да пазите тези пари под матрака си. Пазете парите си в онлайн спестовна сметка с висок лихвен процент, използвайте срочни депозити. Нека парите бъдат на разположение при нужда, но не и толкова близо, че да ги изхарчите за безсмислени неща.

Обръщайте внимание на осигуровките си

Точно както сте се отправили към детската градина с надеждата на родителите ви да ви подготвят за успех в свят, който изглежда все още далечен, трябва да се подготвите за пенсионирането или майчинството си. И то още щом излезете на трудовия пазар. Здравните и пенсионните осигуровки, както и тези за втора пенсия, са обвързани с брутната заплата, която получавате. След като работодателят плати своята част от тези осигуровки и съответно приспадне и вашата от същата сума, получавате нетната си заплата. А нетната заплата е това, което получавате реално. Ако имате високи осигуровки през повечето време от работата си, имате много по-голям шанс да получавате висока пенсия.

За младите жени е много важно да имат висока брутна заплата. Майчинството през първата година според законите на страната се определя като процент именно от тази сума. Макар много жени да не обръщат особено голямо внимание на този факт, негативните последици от него се усещат. Усещат се в момента, в който се налага да се излезе по майчинство или в болничен. Затова това също е един от ценните финансови съвети.

Още по темата