Обратно
7.9.2018

Първия учебен ден - колко ще струва да подготвим учениците си?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Малки и големи всяка година очакват с нетърпение първия учебен ден. Датата 15-ти септември (тази година първият учебен ден е на 17-ти септември) винаги се свърза с началото на учебната година за учениците и с много разходи за родителите. Определено най-развълнувани са първокласниците и бъдещите абитуриенти, защото за едните това е първата година в училище, а за другите – последната. За всички останали, разбира се, е началото на поредната. Много родители започват подготовката за училище отрано и едно от първите неща, които се правят, е ревизия на наличните дрехи и обувки, пособия и материали. Списъците за пазаруване винаги започват с най-необходимото – дрехите. Продължават с необходимите за съответния клас учебни пособия. И все пак – колко ще струва подготовката за първия учебен ден?

Дрехите – първото нещо в подготовката за първия учебен ден

Едно от задължителните неща, които са на челно място в списъка за пазаруване, са дрехите. Има огромно разнообразие от промоции на дрехи за първия учебен ден. Много вериги магазини предлагат промоционални спортни комплекти като анцузи, полари, тениски, блузи. Цените варират изключително много според това какво искат да купят родителите – маркови или немаркови облекла. Обикновени спортни комплекти с долнище и горнище, които не носят известна марка, може да се намерят и за около 20 лв. Зависи колко ви се търси и колко е голямо детето. Само долнища или горнища има и за под 10 лв. Тениски, блузки и подобни също може да се намерят за до 10 лв. Ако обаче ще купувате и дънки и яке за сезона, си пригответе повече средства. Якетата варират, но може да ви струват от 30 лв. нагоре. Дънките зависят от марката и колекцията, но и те стартират от 20 лв. нагоре.

Накратко – сметката за дрехи е поне 100 лв., ако имате да пазарувате много неща. Ако сте от тези, чиито малчугани не са пораснали твърде много и могат да носят здравите си дрехи от миналата година, може да минете и с доста по-малко.

Обувки

Няма как да минем без обувките преди първия учебен ден. Някои малчугани доста порастват през лятото и се налага подмяната на всички обувки. Гуменки може да намерите и за около 10 лв., но обувки за хладната и дъждовна есен ще ви костват поне 25-30 лв. Ако пък държите на марковите изделия, си пригответе поне 50 лв. Много вериги предлагат промоции още през август или пък разпродажби на стари колекции. Ако детето ви още не е във възрастта с претенциите – възползвайте се! Това ще ви спести доста пари, като ще се сдобиете със стоки на изгодни цени.

Много родителите пазаруват онлайн от големи чужди магазини, които предлагат огромни промоции особено при разчистване на старите колекции. Това също е добра опция, но бъдете подготвени за пазаруването и поддържайте резерв от средства, за да не се окаже, че промоцията съвпада с плануваната почивка на семейството и трябва да избирате или едното или другото.

Тетрадки, химикалки, моливи…

Списъкът за първия учебен ден продължава с тези задължителни учебни пособия. Ако детето вече ходи на училище и имате например пособия за чертане от миналата година, то може да ги изключите от списъка. Ако сте в ново училище, изчакайте да видите изискванията на учителите и си вземете само най-необходимото. Тетрадки, химикалки и моливи са основните.

  • Тетрадки

Има голямо разнообразие в цените. Тетрадките са различни според това дали детето е все още в малките класове или пък вече е в по-големите. Картинката на корицата също играе роля в цената, така че ако наследниците ви са фенове на супер герои, детски предавания или футболни отбори, пригответе повече пари. Ако нямат претенции за картинките, в повечето случаи тетрадките са стотинки, дори тези с големия формат. Хартията също е определяща за цената – дали са изработени от вестникарска или от офсет. В първия вариант цената е по-ниска, във втория се повишава. Така че може да кажем, че грубо сметнато една тетрадка е около 1 лв. Е, има и такива с твърди корици и всякакви други екстри, което пак повишава цената. За малките цените са около 50-60-70 стотинки за брой. Тук крайната цена се определя от това колко броя ви трябват и какви точно да бъдат.

  • Химикалки

Химикалките са много важен инструмент за всеки ученик. Ако вашето дете обича да пише с определени химикалки, придържайте се към неговото желание. Важното е на него да му бъде удобно и приятно да работи. В зависимост от типа варират и цените, но да речем, че 10 броя от най-обикновените може да струват един лев.

  • Други принадлежности

Цветни моливи, гумички и несесери също са от търсените преди първия учебен ден. Какви да вземете много зависи от класа на детето и от това какво ще ползва. Обикновени комплекти моливи може да се намерят и за 2 лв., но има и по-скъпи варианти, които достигат до 5 лв., че и повече. Несесерът зависи дали го искате пълен с принадлежности или празен – само опаковка. Пълен несесер може да достигне и 20 лв., докато другите са доста по-евтини.

Раница

Тя е задължителна поне за по-малките деца. Тук идва големият проблем. Хубавите ортопедични раници гонят 100 лв. По-обикновените – без много допълнения и без модна картинка – може да се намерят и за 20-30 лв. Ако детето няма претенции дали ще носи нещо определено на гърба си, може да си намерите едноцветни предложения с елементарен дизайн дори за 10 лв.

На първия учебен ден

Облеклото е много важно, така че ако имате определени претенции за първия учебен ден, пригответе си поне 70 лв. Тук влизат дрехите и обувките, разбира се. Ако изпращате първокласник, то цената може да се повиши рязко, но ако детето иска само да си изпроси още един чифт дънки, готина блузка или обувки, не го лишавайте, ако можете да си позволите да му осигурите такива. Все пак после ще си ги носи. А и е важно за детето да прекара незабравим първи учебен ден.

Накратко – първият учебен ден може да ви струва минимум 200-300 лв., а максимум – колкото може да си позволите. Все пак обаче пазарувайте с мисълта, че дрехите ще се носят за в бъдеще, а пособията ще са необходими за обучението на вашето дете. И ако имате възможност, спестете от нещо, което наистина не ви е необходимо. Не купувайте неща, само защото детето иска, а всъщност има такива от преди.

Убедете се обаче, че детето ви ще отиде на този празник с усмивка, ще го прекара с усмивка и ще се зареди с много положителни емоции. За много деца тези спомени си остават за цял живот.

Още по темата