Обратно
1.4.2016

11 НЕЩА КОИТО ЗАБРАВЯМЕ ПРИ ПЛАНИРАНЕ НА МЕСЕЧНИТЕ РАЗХОДИ

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Все по-голяма част от българските домакинства прибягват до заем от небанкови кредитори, познати още като компании, предлагащи бързи кредити. Причината за нарастване на интереса към тази услуга е спешната нужда от малък заем при непредвидени ситуации, а тази нужда се дължи не само на ниските доходи, но и на грешки при планиране на месечния бюджет.

Ето 11 важни неща, които забравяме да включим като разход, при планиране на месечния бюджет на домакинството:

1. Поддръжка на колата

Макар и страна с ниски доходи, България се нарежда в челните места по брой автомобили на глава от населението. Автомобилът е пасив, който поглъща голяма част от нашите доходи и за който редовно забравяме, когато планираме месечния бюджет. Гориво, смяна на гуми, подмяна на филтър и масло – все неща, за които забравяме, а те присъстват в графа ‘’разход’’ всеки месец.

2 Такси за поддръжка на съоръженията в блока

Таксите, които всеки жилищен блок или вход събира от обитателите на апартаменти са постоянна величина и въпреки това често биват забравяни. Макар че трудно можем да забравим останалите битови сметки, тези такси често смятаме за по-маловажни. Така рискуваме да останем без пукната пара в края на месеца или да ни бъде отказан достъп до асансьора, например.

planirane-budget

3 Училищни такси и такси за детска градина

Семействата с деца споделят, че често забравят да включат в месечния бюджет таксата за детска градина на своето дете или да предвидят таксите за консумативи, които много училища изискват от родителите. Това не говори за пренебрегване нуждите на децата, а за липса на навик и подреждане на разходите по приоритет.

4 Посещения при фризьор/козметик

Голяма част от съвременните потребители посещават редовно своя фризьор или козметик, а понякога и двете. Тези посещения, макар и напълно оправдани и логични често биват изключвани при съставяне на месечния бюджет, а те поглъщат не малко средства, особено ако повече от един член на семейството ги използва. Подстрижката при добър фризьор варира от 20 до 50лв.

5 Рождени дни и лични празници

Едно средностатистическо българско семейство се състои от три до шест члена. Вероятността точно този месец да сте пропуснали да планирате рождения ден на детето, съпругата, родител или друг близък е голяма, а този хубав повод поглъща солидна сума пари, които е добре да заделите от рано.

6 Грижа за домашния любимец

Домашните ни любимци също отнемат голяма част от нашите доходи – от специализирана храна, до ваксинации, обезпаразитяване и поддръжка на мястото, което обитават. Домашният любимец е член на семейството и въпреки това понякога забравяме да го предвидим при планиране на разходите за месеца.

7 Национални празници и почивни дни

Когато планираме разходите за месеца често пропускаме да отбележим, че се задава голям празник, който ще погълне допълнителни средства, независимо дали смятаме да пътуваме или да си останем вкъщи. Празничната трапеза е нещо, от което не бива да се лишаваме, а за нейното подреждане е нужно да предвидим определена сума от своите доходи.

8 Консумативи, които купуваме на едро

Всяко домакинство, което планира разумно своите разходи купува някои домакински консумативи на едро, възползвайки се от по-ниски или промоционални цени. Това означава, че някои битови продукти, като прах за пране или хранителни запаси купуваме веднъж на няколко месеца, а възможността точно този месец да се наложи да попълним запасите е голяма – стига да не забравим да включим и този разход в месечния разчет.

9 Отдавна планиран ремонт

Понякога забравяме, че преди месеци сме уговорили посещение от майстор, който да поправи битов уред или част от интериора. Ако пропуснем да отбележим датата в календара има голяма вероятност да пропуснем да заделим средства за ремонта при планиране на месечния бюджет.

10 Данъци и такси

Всички дължим някакъв вид данък, който обикновено се плаща в определен срок. Голяма част от по-младите семейства често пропускат да отделят средства за местните данъци и такси, тъй като те се плащат веднъж годишно, а това е твърде рядко, за да го запомним.

11 Записан час при лекар/зъболекар

Понякога забравяме да отделим средства за посещение при дентален лекар или друг специалист, което сме планирали отдавна. Лечението, дори за здравноосигурените лица отнема не малко средства, а пропускът да предвидим този разход може да ни принуди да вземем пари на заем, за да покрием нуждите на домакинството до следващата заплата.

Още по темата