Обратно
10.3.2017

7 ефективни съвета за личните ви финанси

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Грешките, които допускаме при управление на личните си финанси, са сред основните причини за тегленето на кредити, дни преди получаване на месечното трудово възнаграждение. Не са много на брой хората, които смело могат да си признаят, че безпаричието, царящо в живота им, се дължи на лошото управление на финансите им. В тази статия ще ви дадем 7 ефективни съвета, свързани с личните финанси.

1.      Планирайте месечния си бюджет

Ако искате да изкарате месеца със свои собствени средства, то планирането на бюджета е сред основните ви задължения. Пропускайки това, съществува огромна опасност скоро след като сте получили трудовото си възнаграждение, да останете без парични средства, нужни ви за покриване на неотложни месечни разходи.

2.      Не променяйте предварително изготвения месечен бюджет

Основната грешка, която хората не престават да допускат, е промяната на предварително планирания месечен бюджет. Не забравяйте, че освен да планирате, важно е и да се придържате към начертания вече план. Не добавяйте нови и допълнителни разходи, ако не сте предвидили достатъчно средства за тях. В това число не влизат извънредни неотложни харчове, а за покупки, свързани със забавлението, които лесно биха могли да се пропуснат.

3.      Намалете случаите, в които смело използвате кредитната си карта

Пазарът предлага какви ли не изкушения на потребителите, на които част от тях трудно могат да устоят. Кредитната карта, отпусната от вашата банка, е заем, при който рано или късно се изисква от вас да го покриете. В един момент клиентът забравя това и се впуска в безразборно харчене на средства за покупки на излишни и ненужни вещи. Ограничете това и ще се уверите сами как личните ви финанси придобиват един съвсем различен облик.

4.      Престанете да се съревновавате с хора, притежаващи по-висок статус

Ако ваши приятели и близки са с по-големи финансови възможности, то в никакъв случай не се стремете да подражавате на начина им на живот. Ако смятате, че кръгът ви от приятели нанася сериозни поражения върху самочувствието ви, то ние ви съветваме да извършите смяна на средата си.

5.      Не отлагайте плащане на сметки

Не правете грешката понякога да отлагате плащането на месечните си сметки. Ако това се случи, то в един момент рискувате да ви се натрупа огромна сума, за която да отделите не малко средства от месечния си бюджет. Не рискувайте да попаднете в ситуация, излизането от която е изключително трудно.

6.      Работете за възнаграждение, покриващо месечните ви разходи

Огромен процент от гражданите в страната ни отказват да сменят местоработата си, само заради това, че настоящите им условия на труд са леки и приятни. Една от постоянните величини, които ни възпира да се справяме с покриване на месечните разходи, е ниската заплата. Намерете си добре заплатена работа, която ще ви даде свободата да живеете спокойно, без да се тревожите за месечните разходи и сметки.

7.      Повишаване на трудовата квалифицираност

Увеличаването на доходите в бъдеще са резултат от подобряване уменията на човек, упражняващ определен вид професия. Не пропускайте възможността да изкарате допълнителен курс, благодарение на който трудовото ви възнаграждение навярно ще бъде увеличено, а състоянието на личните ви финанси – подобрено.

Още по темата