Обратно
24.11.2018

Как да подготвим колата за зимата?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Още с появата на по-хладното време всички шофьори започват да се приготвят за предстоящата зима. Първото нещо, за което всички водачи на моторни превозни средства се сещат, е смята на летните гуми със зимни. Това обаче съвсем не изчерпва подготовката на колата за предстоящото лошо време. Разбира се, в различните райони на страната снегът и студът настъпват по различно време, но все пак има напълно задължителни атрибути и правила, които трябва да се спазват, за да протича шофирането в студеното време леко и безаварийно.

Гумите на колата

Разликата между летните и зимните гуми, освен в грайфера, е и в консистенцията на сместа, използвана за изработката им. Когато купувате нови зимни гуми, е задължително да гледате датата, която показва в коя седмица на коя година са произведени. Това се отнася за покупката на гуми от универсалните магазини. Ако отидете в специализиран сервиз или магазин, там има консултанти, които ще ви помогнат при избора.

Задължително е да знаете и размера на гумите на своя автомобил. Само смяната може да ви излезе между 20 и 40 лева в зависимост от сервиза, в който отидете. Покупката на нови зимни гуми обаче ще ви струва доста по-скъпо. Ако искате да вземете втора употреба, е редно да сте наясно, че това не е нов артикул и животът му е по-кратък. Какви гуми ще сложите – зависи от колата и възможностите ви. Смяната на летни със зимни такива в сезона на снеговете обаче е напълно задължителна.

Антифриз

Проверете системата на антифриза за течове и я напълнете. Ако охлаждащата система на колата не работи правилно през зимата, това може да доведе до прегряване, поради неправилното й функциониране. Не подценявайте смяната на антифриза на автомобила, защото това би ви спестило доста главоболия.

Парното на колата

Проверете парното на автомобила си преди началото на зимния сезон. Когато системата работи коректно, това ще ви осигури оптимална видимост и ще ви гарантира комфорт при пътуване, особено ако планирате да използвате колата за зимната си почивка. Няма да ви хареса, ако пътувате в студен автомобил, нали? Особено ако редовно превозвате децата си с него, не може да си позволите да ги държите на студено, застрашавайки здравето им по този начин.

Светлините

Зимата ни изненадва, макар да я очакваме. Светлата част на денонощието драстично намалява, което обикновено кара водачите да пътуват в полумрак или направо на тъмно. Много е важно светлините ви да бъдат изправни, така че да си осигурите видимост не само напред, но и отзад на колата. Ако стоповете ви не работят, не е изключено някой да не ви види в тъмнината и да претърпите ПТП.

Бъдете сигурни, че чистачките ви са в изправност, защото в противен случай рискувате да нямате видимост. Така подлагате на риск не само собствената си безопасност, но и тази на останалите участници в движението. Снегът и дъждът са най-натовареното време за вашите чистачки, така че ако смятате, че са се изтъркали или не функционират добре – подменете ги. Наред със светлините е добре да погледнете и течността за чистачки на колата. Задължително е да си купите зимна такава, която е неподатлива на замръзване. Може да си вземете както концентрат, който самите вие да разредите, така и готова течност, която само да налеете в казанчето.

Шофиране на колата в зимни условия

Електрическата система на автомобила

Запалителната система на автомобилите се подлага на екстремни условия през зимата, особено ако колата ви стои навън, а не в гараж и не е защитена от резките спадове на температурите. Проверете всички токове на превозното средство и ако е необходимо, вземете мерки по-рано. В противен случай рискувате най-малко сутринта колата ви да откаже да запали. Ако смятате, че акумулаторът ви няма да издържи на ниските температури през зимата, подменете го, за да сте спокойни, че автомобилът ще запали лесно и бързо.

Сменете маслото на колата

Студеното зимно време влияе и върху маслото на двигателя. Проверете с какво масло е най-добре да заредите автомобила си, така че да му осигурите безпроблемна работа в студа и да може да върви леко. Ако не се чувствате достатъчно компетентни, потърсете съвет от специалист или закарайте автомобила в сервиз. Не подценявайте добрата работа на двигателя и не го претоварвайте. Въпреки появяващите се информации, че не е добре да се подгрява колата през зимата преди тръгване, според повечето специалисти е напълно обратното. Загряването на автомобила, особено при много ниски температури, осигурява по-плавно навлизане в работен режим на всички системи, независимо колко нова или стара е колата, която карате.

Подгответе си пакет за спешни случаи в багажника

Никога не е ясно кога и къде ще ви се наложи да се забавите или да останете. Изключваме редовното шофиране в градовете и главните пътища, където обикновено снегопочистването е по-добро. Когато пътувате на дълъг път, не забравяйте да заредите колата с гориво. Ако смятате да пътувате в планината, осигурете си вериги, дори точно когато тръгвате времето да е хубаво. Вземете си лопата и задължителни атрибути за почистване на автомобила при обилен сняг или замръзване на стъклата. Сложете си въже в багажника за всеки случай и винаги бъдете оборудвани с подходяща и готова за употреба зимна гума и крик.

Светлоотразителните жилетки са задължителни, та, ако нямате, задължително си вземете. Това ще ви гарантира видимост отдалеч, ако се наложи да поправяте колата си в тъмните часове на денонощието. Наред с това може да си вземете и кабели за запалване. Все пак не е сигурно кога зимата или автомобилът ви ще ви изненадат.

Не подценявайте зимата и не се колебайте да бъдете добре екипирани за нейното посрещане. Колебливото време може да ви изненада по-сериозно, отколкото предполагате и да ви създаде неприятности, каквито не бихте искали да имате.

Още по темата