Обратно
29.12.2020

Какво да правим при нужда от парични средства?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Нуждата от пари неизменно съпътства ежедневието ни. Дори и парите да не играят първостепенна роля в живота ни, нормалният живот не е възможен без достатъчно средства, осигуряващи най-необходимото за съществуването ни. Понякога дори редовните постъпления не могат да покрият всичките ни нужди и се налага да взимаме решения откъде и как да се сдобием с допълнителни парични средства. В такива случаи най-честият избор е вземането на пари назаем, но преди да го направим, може да обмислим и 6 други алтернативни варианта, които ще ни спестят тегленето на кредити и съответно изплащането на лихва по тях.

Вариант №1: Заем от приятели при нужда от парични средства

Първата възможност при наличието на спешна нужда от пари е взимането на заем от приятели, семейството или роднини. Тяхното съдействие в труден момент е далеч по-изгодно от тегленето на бързи заеми от кредитор, на когото трябва да изплащате лихва и който може да не се съгласи да просрочва изплащането на дълга.

Ако се нуждаете от по-голяма сума пари, може да я разпределите между повече ваши познати, за да не натоварвате един човек с голям дълг. Можете да направите план за връщането на сумата поетапно и да договорите с всеки от познатите си сроковете, в които бихте могли да се издължите. За да са по-склонни да ви услужат с парични средства, бихте могли в предварителния разговор с тях да предложите някакъв малък лихвен процент за услугата, който би ви устроил. По този начин и двете страни ще бъдат удовлетворени, а и вие ще спестите по-големите лихви, които бихте дължали на кредиторите.

Вариант №2: Авансова заплата за покриване на възникнала необходимост от парични средства

Авансовото плащане представлява много по-лесен и безрисков начин да задоволите спешно възникнала нужда от пари. Ако вашият работодател ви влезе в положение, няма да се налага да прибягвате до кредити до заплата, краткосрочни заеми или друг вид пари на заем. Дори да не става дума за нещо много сериозно като болест, погребение и прочие, обикновено работодателите се отзовават на такива молби.

Ако решите, че сумата, която ви е необходима, е по-голяма от възнаграждението, което получавате, бихте могли да помолите шефа си за услугата да ви плати предварително тази сума. Това е добър вариант за някаква спешна инвестиция като например закупуването на нови мебели по бързо изтичаща промоция. Но не бива и да забравяте, че ако похарчите тези парични средства веднага, ще останете без заплата през следващите два месеца. Затова бъдете разумни при вземането на аванси и при тяхното харчене.

Вариант №3: Продажба на вещи

Всеки има вещи, които дълго време стоят у дома непотребни. Това може да са маса, книги, инструменти, дрехи, обувки, музикални инструменти и други. Проверете у дома за подходящи запазени вещи, които не ползвате. Дори можете временно да превърнете гаража си в антикварен магазин, докато съберете необходимите парични средства. Разбира се, можете да обявите стоките си онлайн и да ги пращате на желаещите купувачи.

Вариант №4: Кредитна карта при нужда от парични средства

Плащането с карта е лесно и удобно. Дори и да нямате пари в сметката, чрез нея парите идват веднага от банката издател. Те могат да ви свършат добра работа, особено когато извършвате онлайн разплащания. Все пак трябва да имате предвид, че лихвите за този вид кредити не са малки, а се начисляват и такси за обслужване към издателя. Затова по-изгоден вариант би бил да изтеглите заем по кредитен лимит с по-ниски лихвени проценти. Възползвайте се от по-добрата оферта и се придържайте към разумното кредитиране, когато ви трябват спешни пари назаем.

Вариант №5: Заложна къща

Дайте на заложна къща вашите непотребни вещи. Това е друг сигурен метод за бързо сдобиване с необходимите парични средства. За целта е необходимо да имате налични вещи, които представляват интерес за заложните къщи и да сте съгласни да получите само част от стойността им. Това със сигурност не е най-евтиният начин за получаване на кредит, тъй като тук се изисква висок лихвен процент.

Какво бихте могли да заложите:

  • Злато
  • Антикварни стоки
  • Сребърни прибори
  • Инструменти
  • Телефони, таблети и друга електроника в дома и офиса
  • Документи за собственост
  • Движимо имущество

Залагането на вещи ви предоставя незабавен паричен дълг, равняващ се само на част от стойността на заложената вещ. След като се сдобиете отново с парични средства, побързайте да погасите вашите задължения, за да откупите обратно залога. В противен случай той става собственост на заложната къща.

Вариант №6: Отдаване на жилище под наем

Имате ли място за живеене, в което бихте могли да настаните някой непознат? Тази опция ще ви даде постоянен ежемесечен доход. От тази възможност може да се възползва не само човек, който притежава празен имот или свободна стая в жилището си, тъй като под наем би могъл да се отдаде и гараж, но обикновено за доста по-ниска цена.

Да се намери квартирант не е особено трудна задача. Обикновено трудности създава откриването на подходящия човек – дали неговите навици и качества на характера ще ви допаднат или не. Затова не бива да подценявате избора между кандидатите за вашата квартира. Приходите от наемател могат доста да облекчат финансите ви, но често вследствие на използването на имота възниква нуждата от ремонт, който трябва да предвидите като разход за амортизация.

Всички предложени тук варианти за получаването на парични средства имат своите предимства и недостатъци. Внимателно обмислете кой от вариантите е най-изгоден за вас и го реализирайте след разумно планиране. Бихте могли да използвате и комбинация от два или повече метода, за да излезете от моментното затруднено финансово положение, стига да сте сигурни, че получените впоследствие средства ще ви стигнат да се издължите за всички взети пари назаем. В противен случай можете да изпаднете в дългове и в още по-затруднено положение от това, в което се намирате в момента.

Още по темата