Обратно
27.1.2020

Кола на лизинг или с кредит – кое да изберем?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Ако имате нужда от нова кола, но в момента не разполагате със средствата, необходими за нейното закупуване, съществуват две опции, от които можете да се възползвате и това са взимането на кола на лизинг или кола с кредит. Но кой от двата варианта е по-изгоден за вас – на лизинг или с кредит? Тук ще разгледаме по-подробно този въпрос.

Какви са разликите между кола на лизинг и кола с кредит?

Кредитът за автомобил често бива стандартен потребителски кредит, предназначен именно за закупуването на нов автомобил. Но той съществено се различава от лизинга по следното:

Собственост на автомобила

Ако изтеглите кредит за кола и закупите автомобила с него, вие ставате негов пълноправен собственик и е необходимо да започнете да изплащате своите вноски към банката. В случай че изпаднете в несъстоятелност и невъзможност да изплащате вноските, можете да договорите с банката някакво решение на проблема като например продажбата на автомобила и закупуването на по-евтин такъв, тегленето на друг заем за покриването на този и т.н.

Ако вземете кола на лизинг, не вие, а лизинговата компания става собственик на автомобила, който карате, което означава, че нямате право го продадете, докато той не стане изцяло ваша собственост след изплащане на всички задължения по лизинга. Ако не можете да го изплатите, колата остава собственост на лизинговата компания.

Срок за погасяване при взета кола с кредити и кола на лизинг

Максималният срок за погасяване на лизинга е 6 години, но средно периодът е между 3 и 4 години. Ако изтеглите кредит, обаче, срокът може да достигне до 10 години, а средният период – около 5 години.

Цел на финансирането

Ако изтеглите лизинг на автомобил, можете да го използвате единствено и само за превозното средство, което сте планирали да закупите, като това включва освен закупуването му и неговото оборудване.

Ако обаче решите да изтеглите кредит, можете да го използвате не само за закупуване на кола, но и за други свои нужди.

Начин на изплащане

Ако изтеглите кредит, ежемесечно ще плащате равни вноски до пълното му изплащане. При лизинга първата и последната вноска са по-високи, а останалите се разпределят равномерно за останалия период.

Обезпечение

Докато тегленето на кредит за кола не изисква обезпечение, при взимането на кола на лизинг обезпечение се явява самият закупен автомобил, който става собственост на лизинговата компания. Обикновено тя изисква депозит от купувача, чийто размер варира от една до шест месечни вноски.

Предсрочно погасяване

Ако изтеглите лизинг за кола, можете по всяко време срещу фиксирана такса да прекратите сключеното споразумение по взаимно съгласие. При тегленето на кредит за кола също можете по всяко време да изплатите предварително кредита, като към погасената сума ще платите обезщетения от 1%. Ако до изтичането на договора остава по-малко от година, тогава обезщетението ви ще се равнява на 0,5 %.

Цена

Тъй като при лизинга автомобилът служи за обезщетение, цената на заема е по-ниска в сравнение с цената на кредита за кола, при който не се изисква обезпечение.

Коя от двете опции – кола на лизинг или кола с кредит – да изберете?

Отговорът на този въпрос зависи предимно от настоящото ви финансово състояние и вашите нужди. Ако към момента на закупуване на автомобила вече имате някаква сума, заделена за покупката, която обаче не е достатъчна и просто искате да добавите малко пари към нея, можете да изберете лизинг на автомобил. За целта трябва да имате сигурен доход. Лизингът ви позволява да изтеглите по-малка сума за по-кратък период на изплащане. В допълнение при покупката ще получите гаранционен сервиз на автомобила. Недостатък е бавната процедура за взимане на кола на лизинг, която може да трае няколко дни.

От друга страна, ако нямате никакви средства, заделени настрана или ако желаете с изтеглянето на заем да покриете няколко финансови нужди, или пък желаете още със закупуването на автомобила да станете негов законен собственик, тогава опцията кредит за кола е добрият вариант.

Особености при тегленето на лизинг за кола

При тегленето на всякакъв вид заем се задължавате да спазвате определени условия, за да избегнете нежелани санкции и проблеми със законодателството. Същото важи и за тегленето на лизинг. Ето за какво трябва да внимавате в такъв случай:

  • Винаги погасявайте навреме месечните си вноски, тъй като ако се стигне до принудително събиране на задълженията или до вземане на автомобила ви, ще загубите голяма сума пари.
  • Ако решите да прекратите договора за лизинг предварително, няма да можете да откупите колата, тъй като по договор направените до този момент плащания няма да бъдат зачетени. Преди да сключите договора, внимателно планирайте вноските си и бъдете уверени, че ще можете да изкарате договора за кола на лизинг докрай.
  • Преди да сключите договор за лизинг, трябва да знаете, че лизинговата компания ще изисква от вас сключването на застраховка Каско. Ако закупеният автомобил е нов, такава застраховка ще ви струва годишно 4% от стойността на колата или дори повече. Това изключително много оскъпява автомобила и може в крайна сметка да се окаже, че плащате двойно стойността му, въпреки че първоначално лихвите по лизинга ви изглеждат ниски. За да избегнете този проблем, внимателно подберете застрахователя, с който ще работите, като проучите предварително цената на застраховката и какво точно покрива тя.
  • За да избегнете измами, се уверете че вашата лизингова компания е член на Българската асоциация за лизинг. На сайта на асоциацията ще откриете списък с всички включени в нея лизингови компании в страната, които се задължават да се придържат към нейния етичен кодекс. Избирането на лизингова компания, която не е включена в този списък, крие големи рискове от загуби.

Видове лизинг

Може би ще си удивите да научите, че за да се сдобиете с кола на лизинг, видовете лизинг са два – те биват финансов и оперативен. Ако изберете финансовия лизинг, който е най-често срещан, след изтичането на лизинговия период ще станете собственик на изплащания автомобил.

От друга страна оперативният лизинг може да не завърши с закупуване на автомобила. В края на лизинговия период можете да върнете автомобила, да го закупите или да го замените с нов, като лизингът в този случай представлява договор за наем.

Още по темата