Обратно
25.9.2019

Лизинг на автомобили само срещу лична карта

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Чудили ли сте се какво представлява лизингът на автомобили? Най-общо казано, лизингът е начин да закупите кола, без в момента да имате достатъчно пари да я платите. В такъв случай сключвате договор, който ви дава правото да използвате желания автомобил, преди още да сте го изплатили напълно. Разликата с обикновената покупка е, че заедно с вноските за стойността на автомобила, изплащате и лихва, която допълнително оскъпява покупката. Но ако това представлява приемлив за вас вариант да се сдобиете с личен автомобил, тогава можете да изтеглите лизинг на автомобили само срещу лична карта.

Откъде можете да се сдобиете с такъв лизинг на автомобили?

Коли на лизинг само срещу лична карта можете да получите само от лизингодател, получил лиценз от Българската народна банка, който му дава правото да осъществява такива услуги. Такъв лизингодател може да е банка или небанкова кредитна институция, която осъществява целия процес по сключването на договора за лизинг на автомобили.

Какво представлява процесът на сключване на договор за лизинг на автомобили?

Вие избирате кола, чиято цена не можете да платите веднага, но желаете да я притежавате. В такъв случай се свързвате с кредитна компания, която закупува колата за нейна сметка. След сключването на договора между вас и кредитора, вие получавате правото да ползвате колата, но тя не е ваша. Вие започвате да я откупвате, като ежемесечно плащате лизингови вноски на кредитора. След като изплатите напълно стойността й заедно с лихвите, получавате пълна собственост върху колата.

Бихте могли да изтеглите лизинг не само за лека кола, но и за товарен камион или мотор. Въпреки че като вариант съществува лизинг и на недвижими имоти като офиси, апартаменти, къщи и магазини, тегленето на такъв лизинг не е особено популярен у нас.

Как се тегли лизинг на автомобили само с лична карта?

Процедурата по теглене на лизинг на автомобили е изключително улеснена, тъй като за обезпечението на този лизинг служи самата лека кола. По този начин не е необходимо потребителят да предоставя информация за допълнителни доходи или други документи, които биха забавили този процес. Това обяснява и бързия срок за одобрение за лизинга, който може да бъде до 20 минути.

Лихвата зависи от срока за изплащане на лизинга, който може да бъде удължен до четири години, а първоначалната вноска трябва да е минимум между 20 и 40%.

Някои кредитори улесняват клиента, като регистрират автомобила в КАТ и сключват застраховка Каско и Застраховка Гражданска отговорност. Така колата става готова за движение и можете да започнете да я използвате веднага.

Съществуват ли рискове при изплащането на кола на лизинг?

За разлика от останалите видове договори, един лизинг на автомобили има особености, които трябва да познавате, за да се предпазите от риска да загубите много пари. Ето някои от тях:

Чия е отговорността при повреди?

Вие носите отговорността, ако в процеса на изплащане на кола на лизинг повредите автомобила, въпреки че де факто не сте негов собственик. Това означава, че сте задължени да се грижите за автомобила и за всички евентуални щети по него, които възникнат в процеса на използването му. Такива могат да включват повреда по време на ПТП, одраскване, амортизация на частите, кражба и др. Ако нямате сключена застраховка, всички тези разходи ще бъдат за ваша сметка. Също така поемате и всички данъци и разходи по застраховката на употребявания от вас автомобил под лизинг.

Кредиторът, който ви предоставя лизинга, не може да ви задължи да застраховате в определена компания колата на лизинг. Вие имате правото да изберете най-изгодния за вас вариант.

Кога получавате собственост върху автомобила?

Въпреки че можете да използвате автомобила по всяко време, трябва да знаете, че със сключването на договор за лизинг на автомобили, собствеността на колата не се прехвърля на ваше име. Кредиторът просто ви предоставя правото на ползване, а пълното прехвърляне на собствеността се осъществява, след като изплатите и последната вноска по лизинга. Кредиторът печели от сделката, благодарение на лихвите, които плащате заедно с лизинговите вноски.

Фиксирана ли е лихвата?

Преди да сключите вашия договор за лизинг на автомобили само срещу лична карта, се уверете че лихвата по договора е фиксирана, за да не дадете възможност на кредитора да покачва неправомерно лихвата. Кредиторът в действителност може да променя лихвения процент, но това трябва да е изрично споменато в договора, както и какви са условията, при които това може да се случи. Тъй като промяната в лихвения процент може негативно да се отрази върху месечния ви бюджет, бъдете внимателни с това, преди да подпишете договора за лизинг.

Допълнителни особености при сключването на договор

Друго условие при тегленето на лизинг на автомобили е да имате постоянен адрес в България. Освен това договорът за лизинг трябва да бъде нотариално заверен и вписан в Централния регистър на държавата. С него поемате отговорността при неизплащане на лизинговите вноски да върнете автомобила на кредитора, а той има правото да подаде заявление до съда за заповедно производство срещу вас.

Можете ли да се откажете от вече сключения договор за лизинг на кола?

Трябва да знаете, че можете да се откажете от договора за лизинг до 2 седмици след подписването му. Ако спазите този период, няма да дължите неустойка или обезщетение. Единственото, което ще трябва да направите, е да върнете автомобила на кредитора и да заплатите лихвите за този период.

Проверка на клиента при подаване на заявка за лизинг на коли

Като потребител, който желае да закупи коли на лизинг срещу лична карта, ще попълните анкета за имущественото си състояние, след което кредиторът ще извърши необходимата проверка в кредитния регистър, за да установи каква е кредитната ви история. Ако срещу вас няма повдигнати изпълнителни дела и имате добра кредитна история, вие ще се считате за надежден клиент и е много вероятно да получите одобрение за лизинг на автомобили.

Още по темата