Обратно
15.5.2019

Изплащане на лизинг на употребявани автомобили

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Лизингът на автомобили представлява чудесна възможност да закупите желания автомобил, дори в момента да не разполагате с необходимата сума за тази покупка. Лизингът предоставя възможност да се сдобиете с нов или употребяван автомобил дори и след получен отказ от банката за отпускане на заем. Лизинг на употребявани автомобили представлява вид договор, при който фирмата, отпускаща лизинга, закупува избрания от вас автомобил, след което ви предоставя възможност да го изплащате на вноски. След внасянето на последната вноска и пълното му изплащане собствеността бива прехвърляна на ваше име.

Процес за вземане на лизинг на употребявани автомобили в няколко прости стъпки

Фирмите, отпускащи изплащане на лизинг на употребявани автомобили, обикновено определят максимална сума, която биха могли да отпуснат, след като разгледат обстойно стойността на автомобила. Процесът на кандидатстване за лизинг е лесен и многократно по-бърз от този за отпускане на кредит от банка. Така можете да се сдобиете с автомобил само за един ден, независимо че в момента не разполагате с необходимите пари. А ето и стъпките за това:

Стъпка 1: Проверявате всички автомобили, които се предлагат за продажба и избирате един от тях.

Стъпка 2: Свързвате с лизинговата компания, от която желаете да изтеглите лизинг и им изпращате искане с необходимата сума и срока на финансиране.

Стъпка 3: Получавате от лизинговата фирма подходяща оферта.

Стъпка 4: Отивате в най-близкия до вас клон на лизинговата компания и подписвате договор на място.

Има ли специални условия, на които трябва да отговаряте, за да сключите лизингов договор?

Такива условия действително съществуват и ако не отговаряте на тях, лизинговите компании не биха ви предоставили изплащане на лизинг на употребявани автомобили. Ето и конкретните условия:

  • Трябва да сте на над 21-годишна възраст;
  • Трябва да имате валидна лична карта ;
  • Трябва да сте избрали автомобил.

Кога можете да разберете резултата от молбата за отпускане на лизинг на употребявани автомобили?

След като подадете молба за отпускането на лизинг на употребявани автомобили, лизинговата компания ще се свърже с вас след няколко минути, за да ви предложи погасителен план с месечни вноски въз основа на поисканата от вас сума за автомобила. Ще бъде уточнен също и срокът на изплащане, както и сумата за първоначалната вноска. След като се свърже с вас, компанията ще поиска допълнителна информация, която трябва да предоставите. Тя включва данни за продавача на автомобила, както и извлечение от банковата ви сметка. Фирмата ви предоставя 15 дни след одобрение за лизинга, през които трябва да подпишете договора. Ако пропуснете този срок, трябва да преминете през цялата процедура наново.

Как се определя месечната вноска на лизинга?

Отпусканата сума за лизинг на употребявани автомобили, както и месечната вноска включват няколко фактора, които биват вземани под внимание от лизинговата компания. Преди да определи сумата, фирмата прави оценка на автомобила, който сте избрали. Тази оценка е безплатна за вас, а вие имате право да кандидатствате за първоначална вноска от минимум 15%. Последващите месечни вноски ще зависят от срока на изплащане и размера, който желаете да внасяте всеки месец. При наближаване на срока за вноската фирмите обикновено пускат SMS-и или съобщения по имейл, за да ви напомнят да внесете необходимата сума навреме.

Ако решите да погасите предсрочно сумата по лизинга, това ще ви спести изплащането на допълнителни лихви. Можете да се консултирате със специалистите от фирмата, които да ви насочат към подходящия за вас погасителен план. Можете също да отправяте молби за промяна в погасителния ви план след сключване на договора.

Чия е собствеността на автомобила по време на лизинга?

През цялото време докато договорът за лизинг на употребявани автомобили е в сила, лизинговата компания бива собственик на автомобила. По този начин автомобилът става един вид гарант, в случай че не успеете да върнете лизинга. Собствеността преминава на ваше име, едва след като изплатите всичките си задължения и приключите успешно договора. Съответно при нередности с плащанията собствеността върху автомобила остава на фирмата, издаваща лизинга.

Какви видове лизинг съществуват?

Видовете лизинг на употребявани автомобили са два: финансов и оперативен.

  • Финансовият лизинг представлява договор за наем, при който след изплащането му ползвателят на лизинга задължително става собственик на автомобила.
  • Оперативният лизинг е по-различен. Той представлява договор за наем, при който след изтичането му потребителят може да върне автомобила, да го замени с друг или да заплати остатъчната му сума, за да го закупи.

За разлика от други видове кредити и банкови заеми при лизинга не е необходимо обезпечение. Лизинговата компания директно оценява способността ви да върнете кредита.

Предимства на лизинга

Вземането на лизинг има някои предимства пред тегленето на банкови заеми. Тези предимства се отнасят както за лизинговата компания, така и за потребителя на този лизинг на употребявани автомобили и са следните:

  • Лизинговата компания е застрахована срещу продажбата на финансирания автомобил и прекратяване на погасяването на вноските по него. Въпреки че имате право да карате и ползвате автомобила през цялото време на договора, той остава собственост на лизинговата фирма.
  • При изпадане в несъстоятелност и невъзможност за изплащане на месечните вноски съдия-изпълнител не може да изземе автомобила, тъй като лизинговата компания притежава собственост върху него.
  • Лизинговата компания изисква предварително самоучастие от потребителя, което включва от една до шест месечни лизингови вноски. Това им гарантира, че няма да загубят пари от сделката в случай на несъстоятелност. Тези лизингови вноски намаляват също и лихвените проценти, с което спестявате пари.

Какво трябва да вземем под внимание, преди да сключим договор за лизинг на употребявани автомобили?

Преди да пристъпите към тегленето на лизинг на употребявани автомобили, трябва да сте уверени, че ще можете да погасявате навреме месечните си вноски. Ако пропускате датите за вноските, действията по събиране на необходимите суми ще ви струват доста скъпо.

В случай че решите да прекратите преждевременно договора за лизинг, ще загубите плащанията, направени до този момент и няма да може да откупите колата си. Затова преди да пристъпите към теглене на лизинг, внимателно обмислете дали наистина този договор ви е необходим и ще можете да се справите с него.

Обръщайте се само към доверени и проверени лизингови компании, включени в Българската Асоциация за Лизинг, за да сте сигурни, че няма да бъдете измамени.

Още по темата