Обратно
7.7.2020

Какво е оперативен лизинг на автомобил?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Купуването на нов автомобил на лизинг е популярна опция за начинаещи шофьори, които не могат да си позволят изплащането на цялата сума за нов автомобил. Има обаче още една възможност, която позволява плащането на вноски за използването на автомобил, без той да става ваша собственост. Това се нарича оперативен лизинг на автомобил и има своите плюсове и минуси. Може да заемете както чисто нов автомобил, който да ви върши идеална работа и да се насладите на всичките му екстри, така и употребявани коли, които ще ви спестят пари от месечните вноски.

Какво е оперативен лизинг на автомобил?

Доста организации предлагат оперативен лизинг на автомобил за фирми или за индивидуални клиенти. Идеята на оперативния лизинг е да се насладите на нов автомобил, като плащате месечна вноска за използването му. При все това той не става ваша собственост. Това означава, че след изтичането на определен период от време вие ще трябва да върнете автомобила на организацията, но в същото време вие не сте натоварени с доста други отговорности по неговата поддръжка.

Липса на собственост при оперативен лизинг на автомобил = липса на риск

Когато притежавате законно една вещ, вие отговаряте за нейното състояние и поемате последствията, ако тя се повреди. Съответно нейната поддръжка зависи от вашите средства.

Но!

С оперативен лизинг на автомобил се освобождавате от този риск – колата никога не става ваша собственост, съответно не трябва да се притеснявате за нейната цена на пазара и за допълнителни разходи по поддръжката на автомобила. Вашето задължение са месечните вноски за лизинга, на които сте се съгласили.

Без допълнителна ангажираност

Най-примамливият аспект на лизинг на кола е именно фактът, че не е необходимо да правите регистрации, да попълвате документи, да ходите по институции. Това са отговорности на собственика на колата, а вие не сте собственик. Това означава, че за вас ще се правят регистрации в КАТ, застраховка, данък на МПС, обслужване, поддръжка и много други услуги. Това не само ще намали главоболията ви по отношение на документи и посещения на институции, но и ще направи разхода ви предвидим – вие винаги ще плащате договорената сума, без непредвидени разходи.

Пълно съдействие

Много компании ще ви съдействат по редица ключови за поддръжката на автомобила въпроси. Към тях се отнасят: съдействие при издаване на пълномощни, съдействие по технически въпроси за автомобила, закупуване на винетни стикери, транспорт на колата до сервиз, осигуряване на допълнителни гуми и други резервни части, а също и заместващ автомобил, ако заетият от вас автомобил е в продължителен ремонт. Всичко това са безспорни плюсове и са основните мотивиращи фактори при заемане на автомобил в рамките на оперативен лизинг.

Всяка година нова кола

Ако вземете лизинг на кола за период от една година, след като изтече този период, ще трябва да върнете автомобила. След това обаче може да си изберете нов автомобил – той може да е напълно нов и в перфектно състояние. Имате свобода на избора по отношение на марка, модел, година на производство и много други детайли.

Изборът е ваш

Зависи от вас – ако ви омръзне да карате един модел, то може да си изберете друг. Разбира се, това не е задължително и може да разгледате различните варианти, които ви се предлагат спрямо сключения оперативен лизинг на автомобил.

За фирми

Плюсовете за фирми, които имат нужда от транспорт, също са съществени. На първо място – няма нужда да отделяте допълнителни разходи за поддръжката на автомобила – цялата поддръжка ще бъде покрита в месечната вноска. Също така няма да губите време в оформяне на застраховки, гаранции и регистрации на автомобила, всичко това ще се поеме и изпълни вместо вас.

Предимства

Големи плюсове при лизинг на кола са и финансовото и данъчното облекчаване на вашата фирма. Оперативният лизинг за фирми съществува на пазара по-дълго време от този за физически лица. Юридическите лица се ползват с повече бонуси и повече преференциални условия. Например, една фирма може да се договори да сменя автомобила на определен период от време.

Условия за оперативен лизинг на автомобил

Някои фирми поставят условие да дадете примерна идея колко смятате да карате техния автомобил. Оттам нататък като правило ще трябва да си изберете подходящ автомобил, който да се вписва във вашия бюджет. След това договаряте срока, за който ще го заемете – обикновено минималният срок е 1 година, а максималният е 5 години. След това ще трябва да попълните необходимите документи и да изчакате оценката на фирмата. При одобрение правите първата вноска, автомобилът се регистрира, застрахова и ви се предоставя за ползване на удобно за вас място. Някои фирми предлагат и „доставка“ на автомобила.

Оперативен лизинг на употребявани коли

Не е задължително да заемате нов автомобил. Някои банки ще ви предложат заемането на употребявани коли, като това носи със себе си по-различни условия за съответния оперативен лизинг на автомобил.

Условия

На първо място – може да ви бъде поискана първоначална вноска за автомобила в размер между 15% и 20% (или по-висока). Първоначалната вноска за употребявани автомобили е като правило малко по-висока от тази за новите автомобили. Освен това употребявани автомобили може да заемете за по-малък период от време, въпреки че разликата не е осезаема. Разбира се, най-голямата разлика ще е в пазарната цена на автомобила и съответно в месечната вноска.

Защо оперативен лизинг?

Хората вземат автомобили на оперативен лизинг по различни причини. Най-сериозните аргументи в полза на лизинга са липсата на риск и пълната грижа за автомобила, която получавате от фирмата, от която сте го наели. Няма нужда да губите време, пари и нерви за всички процедури по регистрация, ремонт, застраховане, упълномощаване и много други. Това ще го направи фирмата вместо вас. Освен това, когато автомобилът е ваша собственост, често може да се сблъскате с непредвидени разходи. Това неудобство липсва при един оперативен лизинг на автомобил – цялата поддръжка влиза в месечната ви вноска.

Още по темата