Обратно
28.5.2019

Какво е обединяване на кредити?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Обединяването на кредити, или както още се нарича рефинансиране или консолидиране на кредити, представлява начин за заменяне на няколко по-малки кредита с един по-голям кредит, но на по-изгодни от досегашните условия. Това обединяване на кредити може да се осъществи, без значение от каква кредитна институция сте теглили вашите кредити – било то банкова или небанкова компания за бързи кредити. Независимо дали сте теглили онлайн кредити или сте го направили лично от банков офис, ако понастоящем ви е трудно да изплащате месечните си вноски по натрупаните няколко кредита, а не искате да трупате допълнителни дългове към и без това вече утежненото си финансово положение, то тегленето на кредит за обединяване на задълженията е точно за вас. Съществува възможност да изтеглите и онлайн кредит за обединяване на задължения.

По какъв начин можете да изтеглите онлайн кредит за обединяване на задължения?

Вариантите за тегленето на такъв кредит онлайн са няколко и са достъпни за хората, които са с чисто кредитно минало и са били коректни платци до този момент. Те могат да се възползват от възможността за обединяване на кредити без поръчител, която им се предлага в следните три варианта:

  • Да изтеглите по-голям заем, който да е примерно до 5 хиляди лева, с който да погасите всичките си стари задължения и да започнете да изплащате този нов кредит. Ако такъв вариант е добър за вас, можете да обсъдите обединяването на вашите кредити в един директно с вашата кредитна компания или банка.
  • Да обедините всички бързи кредити в един, за да плащате необходимите вноски наведнъж, а не различни суми на различни дати. Това е объркващо и създава неудобство за потребителя.
  • Друг вариант е да погасите задълженията си спрямо даден кредитор, като изтеглите заем от друг кредитор. По този начин имате възможност да намерите по-добри условия по кредита и да се възползвате от тях, докато се сдобиете с необходимата сума, за да погасите цялата сума.

Какви са предимствата при обединяването на кредити в един?

Най-голямата полза от такова обединяване на кредити в един е, че условията по новия кредит са по-добри от настоящите. За да сте сигурни, че това е така, трябва да обърнете внимание на условията, които ви се предлагат за рефинансирането, преди да подпишете договора. В тези условия трябва ясно да са описани размерът на лихвите, сроковете за изплащане и погасяване, клаузите за неустойка и прочие важни детайли. Ако новите условия са по-приемливи от досегашните, спокойно можете да се възползвате от това обединяване на кредити.

Същото важи и за варианта, когато избирате да изтеглите по-голям кредит от кредитор, за да погасите настоящите си задължения при друг кредитор. Можете да предприемете тази стъпка само в случай, че новият кредитор предлага по-изгодни условия на изплащане от досегашния. Иначе е безсмислено.

Кой може да се възползва от това обединяване на кредити без поръчител?

Както вече споменахме, за да се възползвате от тази опция, трябва да сте коректен платец, без негативно кредитно досие и да откриете кредитна компания, която да предлага обединяване на кредити в един при изгодни условия.

Какви са основните етапи в процеса на обединяване на кредити?

За да гарантирате, че такова обединяване на кредити действително ще бъде във ваша полза, то трябва да се извърши по правилния начин. Тук ще ви представим трите етапа на неговото осъществяване, през които трябва да минете:

Първи етап: Поставете си ясни цели

Първата стъпка в процеса по обединяване на кредити е поставянето на точна цел. Преди да изтеглите онлайн кредит за обединяване на задължения, се запитайте кое точно желаете да намалите – размера на месечните си вноски или общата сума на изплащане. Това са две различни понятия и в зависимост от избора ви ще се насочите към определената стратегия за постигане на вашата крайна цел.

Пример: Ако, да речем, имате три кредита и всеки месец вноските по тях възлизат общо на 400 лв., а пълното им погасяване ще стане едва след 30 месеца, то за този период ще заплатите сумата от 12 000 лв., считано от този момент нататък. Ако обаче прибегнете към консолидиране на всичките си задължения в един общ кредит, той може или да намали размера на месечните ви вноски, като за сметка на това увеличи срока за изплащане на кредита, или ако желаете да го изплатите по-бързо, да намали срока за изплащане за сметка на по-високи месечни вноски.

Втори етап: Изчисляване на сумата на сегашните ви задължения

Втората стъпка при едно обединяване на кредити се състои в изчислението на сумата, която ви е необходима, за да покриете настоящите си задължения.

Изчислете общата сума за предварително изплащане на всичките си кредити, като включите към нея обезщетението или неустойката за предсрочно погасяване на кредитите с фиксирана лихва. Такава при потребителските кредити обикновено възлиза на 1% върху оставащите задължения.

Ако не знаете как да сметнете тази сума, можете да се обърнете директно към кредитната фирма, от която сте теглили кредитите и да поискате справка от нея каква сума трябва да заплатите в случай на предсрочно погасяване на задълженията ви.

Ако след изчисленията се окаже, че сумата е по-малко от тези 12 000 лева, дадени като пример по-горе, си заслужава да обедините кредитните си задължения в един кредит, за да спестите от разликата в тази сума.

Трети етап: Проверете какви условия предлагат конкурентните кредитни компании

Преди да вземете окончателно решение, проверете следните важни параметри в различни финансови институции, за да изберете най-изгодния вариант за вас:

  • Размер на месечна вноска
  • Годишен процент на разходите
  • Обща сума на разходите по новия кредит

Бихте могли да използвате онлайн кредитен калкулатор, за да изчислите условията по новия кредит спрямо досегашните си кредити. Ако такова обединяване на кредити ви се струва изгодно след направените изчисления, не се колебайте да предприемете тази стъпка, която ще ви помогне да облекчите процеса на погасяване.

Още по темата