Обратно
16.11.2016

Лихвари - поне 5 причини да ги избягвате

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Ако ви се налага да потърсите финансова помощ от второ лице, то ние ви съветваме да се възползвате единствено от услугите на банките и небанковите кредитни дружества, които са регистрирани. За да бъдете в пълна яснота, бихте могли сами да извършите проучване дали избраната от вас фирма е вписана в кредитния регистър и е изпълнила всички свои задължения. В противен случай, е напълно възможно да се превърнете в жертва, което не би се харесало на никой. Ние от Vivus ви посочваме 5 основателни причини, поради които да избягвате лихварите.

1.    Опасност от това да се превърнете в жертви на рекет

Компаниите, имащи право да отпускат кредити, отговарят на строги законови условия. В никакъв случай не си позволявайте да вземете пари на заем от лихвари, независимо от това в каква ситуация сте изпаднали. Незаконните лихвари най-често предлагат своите оферти по телефона, така че вие нямате възможността да подпишете договор или да направите справка за конкретното дружество. В следствие от това, съществува опасност да се превърнете в жертва на рекет.

2.    Лихварите не ви запознават с условията по кредита, лихвите, таксите и сроковете

Едно от най-важните правила при теглене на парични средства е да се запознаете с всички условия, лихви, такси и срокове. Или казано по друг начин, четете подробно цялата изписана информация. Не рискувайте бъдещето си, като се превърнете в доживотен длъжник на лихвар – измамник. Това са хора, които умеят да предоставят информацията по начин, който да се хареса на кредитоискателя. Ако не сте получили изброяване на данни при вземане на заем, то значи си имате работа с лихвар. Ние от Вивус ви съветваме да избягвате подобни ситуации в живота.

3.    При забавяне на вноска, ви грози опасност

Повечето законни кредитни дружества са в състояние да ви предложат различни варианти, в случай че просрочите дълга си или не успявате да изплащате вноските по него. Лихварите, обаче, имат своя собствена политика, която значително се различава от тази на финансовите компании. Незаконните кредитори не ви предоставят така наречените „резервни варианти“ за спасяване на положението, било то рефинансиране, промяна в датата на месечната вноска или друго. Ако сте потърсили помощта на лихвар и забавите своята вноска, то над вас тегне опасност. Бъдете разумни и проучете добре фирмата, от която възнамерявате да се възползвате. Най-добре е да теглите пари от компании като Вивус, чиито условия са ясни и кристални.

4.    Устно разказани условия, които не могат да са валидни в случай на необходимост

Лихварите са хора, които не ви предоставят възможността да се запознаете подробно с параметрите. В следствие от това вие се оказвате неинформирани както за правата, така и за задълженията си. Не подписвайте документи, които не сте прочели и не се съгласявайте на устно разказани условия, тъй като тяхната валидност е нулева. Това е една от основните причини, поради които да избягвате финансови взаимоотношения с лихвари.

5.    Компаниите на лихварите не са регистрирани в БНБ

Ако една компания не е регистрирана в БНБ и няма издаден лиценз за дейност най-вероятно става въпрос за съмнителни квартални обещания. Избягвайте този вид незаконни дружества, които ще ви изнудват да плащате неустойки, лихви и такси. Доверете се на лицензирана компания с утвърден имидж, която да ви гарантира спокойствие и сигурност. Не позволявайте да попаднете в лапите на измамната лихварска дейност.

Още по темата