Обратно
20.9.2020

Спортове и занимания, гарантиращи ни адреналин

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Ако сте достатъчно екстремна личност, вероятно имате естествено влечение към спортовете и заниманията, гарантиращи повишаване на адреналина. В такъв случай можем да ви дадем някои идеи за екстремни преживявания, от които да получите гарантирана доза адреналин.

Екстремните преживявания изискват добра физическа форма, психическа устойчивост, подготовка и технически познания. Това ще ви спести проблеми, които биха могли да изложат на риск живота ви. Преди да се впуснете в ново спортно предизвикателство, трябва да знаете, че стремежът към получаване на все по-висок адреналин е зависимост, която трябва да се контролира, за да бъде поддържана в здравословните нива.

Адреналин, осигурен от морски спортове

Доста екстремни спортове са свързани с водата, затова нека да разгледаме някои от тях.

Адреналин чрез гмуркане

Гмуркането е подводно приключение, което ще ви донесе 100% екстремно преживяване. Веднъж опитали го, за много хора то се превръща в хоби, защото всеки път им носи нови и нови положителни емоции. При това е толкова пристрастяващо, че в повечето случаи на гмуркачите не им се иска да свършва, тъй като подводният свят е изключително завладяващ. Много хора ги е страх да се престрашат да се гмурнат в подводния свят и предпочитат да се ограничат само до шнорхелинг. Но веднъж опитали гмуркането и видели красотите на света под водата, всичките им страхове се изпаряват.

Каякинг и рафтинг – още сигурен адреналин

Следващият воден спорт, който си струва да опитате и който представлява сигурен източник на адреналин, е каякингът, в който вие контролирате нещата. На по-високо е рафтингът, при който през цялото време се опитвате да останете на борда, което носи дори още по-висока доза адреналин.

Съществуват няколко разновидности на сърфинга

Сърфинг

За да практикувате сърфинг, ви е необходим сърфборд или така наречената дъска плъзгач, която се плъзга по вълната. Възможно е на някои места тази вълна да достигне височината на триетажна сграда. Целта на този спорт е сърфистите да се качат на сърфа, да яхнат вълната и да успеят да се задържат върху дъската, без да падат, което докарва висока доза адреналин.

Момче, каращо сърф и наслаждаващо се на много адреналин

Уиндсърфинг

При тази разновидност на сърфинга сърфистът управлява дъската с помощта на вятъра. Това става благодарение на платното, мачтата и кормилото, прикрепени към дъската. И тук се изисква немалка доза смелост, издържане на високата скорост и правилни движения, следващи посоката на вятъра.

Бодисърфинг

Този подобен на сърфинга спорт отново включва яхването на вълна, само че както наименованието подсказва, той се изпълнява без плъзгаща се дъска. Въпреки че отстрани това звучи като много по-трудно от сърфинга или уиндсърфинга, нещата не са съвсем така. Достатъчно е да сте добър плувец и да сте свикнали с по-големите вълни, за да решите да се носите над тях без помощни средства.

Спортове, които не са свързани с морето, но носещи също толкова адреналин

Нека разгледаме сега и някои спортове, покачващи на 100% адреналина, които не са водни или морски.

Скайдайвинг

Това определено е един от най-екстремните съществуващи днес спортове. Той представлява скок с парашут от самолет. Обикновено такъв скок се изпълнява от 3500 метра височина и гарантира запомнящо се за цял живот усещане. Трудно можете да го сравните с друго, тъй като ще преживеете свободно падане с цели 240 км/ч. Хората не го избират само, за да изпитат тръпката и да се почувстват смели, но и по някакъв начин да се докоснат до небето. Полетът трае около 45 секунди и ви предоставя възможността да се реете в свободното въздушно пространство около вас, без да има около вас нещо, което да ви пречи. Е, това, ако не се нарича адреналин.

Бейсджъмпинг

Това е разновидност на скайдайвинга, която се отличава единствено по това, че вместо от самолет, скачате с парашут от стационарен обект. Това предполага повече време за психическа настройка и подготовка.

Стрелба

Ако сте пристрастени към стрелбата, тя може да ви донесе голяма доза адреналин. Въпреки че звучи страшно, всъщност задачата ви ще бъде да улучите определена мишена. Стрелбището посещават не само хора, които искат да имат точен мерник и да разпуснат, но и такива, които търсят занимание, покачващо адреналина. Ако не улучвате целта всеки път, това определено покачва адреналина при новото насочване на мерника.

Зорбинг

Този спорт определено е сред най-екстремните и най-нови спортни приключения, носещи силни дози адреналин. Дори и у нас, където все още не е добил достатъчна популярност, той си има своите фенове. Зорбингът представлява влизане на участника в огромна полимерна прозрачна сфера, чийто диаметър е 3 метра. Зорбонавтът се намира в централната камера на сферата, след което заедно със сферата се спуска по склон или хълм, като за начинаещи не е изключено и ходенето по равна повърхност. Ако опитате подобно приключение, чувството е много сходно на тренажор, предназначен за обучението на космонавти.

Спускане на рапел

Това е друго екстремно приключение, носещо много адреналин, което ви позволява да се спуснете контролирано по стръмни скали, като се държите за двойно дебело въже. За да предпазите ръцете си от охлузване, носенето на ръкавици е задължително. Ще бъдете оборудвани и с каска, която да предпазва главата от удари в скалите. За да изпробвате това екстремно занимание, трябва да имате до вас опитен инструктор.

Бънджи скокове

Ето един екстремен спорт, за който не е необходима предварителна подготовка. Единственото, което трябва да носите със себе си, са удобни дрехи и голяма доза смелост. Притеснението е най-голямо, когато застанете на ръба, защото тогава сработва инстинктът за самосъхранение. Именно това кара вашият адреналин да стигне до максимум по време на скока и полета. След скока ластикът се разтяга докрай и отново се свива, като ви изстрелва нагоре с бърза скорост. Това се повтаря няколко пъти в продължение на няколко минути, а спортът е такъв, че имате възможност да останете сами със себе си през това време.

Всички тези спортове и занимания, повишаващи адреналина, носят невероятно удовлетворение и чувството, че сте надхвърлили себе си. Освен адреналин, те носят и много положителни емоции, които бихте искали да преживеете отново и отново.

Още по темата