Обратно
6.4.2016

10 грешки, които допускаме с финансите си

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Много често се налага да вземем пари на заем няколко дни преди заплата и това се дължи както на ниските доходи спрямо разходите в нашата страна, така и на грешки в управлението на скромните ни финанси. Малко от нас си признават, че недостигът на средства се дължи именно на лошо управление от наша страна, но всъщност често допускаме няколко груби и дори фатални грешки. Ето 10 от тях:

1 Харчим повече, отколкото получаваме

Това е проблем на модерното консуматорско общество. Често се подвеждаме по модни тенденции, изгодни оферти или на желанието да не отстъпваме на другите и така се оказва, че харчим пари за неща, които не можем да си позволим – посещения на ресторанти и дискотеки, скъпи покупки и поддръжка на пасиви, от които не печелим нищо. Грешка, която допускат много българи.

2 Отказваме да планираме

Най-добрият начин да доживеем следващата заплата без сътресения и без да вземаме пари на заем е планирането на месечния бюджет. Когато отказваме да го направим се изправяме пред нуждата да потърсим финансова помощ, защото се оказва, че парите са свършили преди да са покрити всички неотложни месечни разходи.

3 Непрекъснато променяме изготвения месечен бюджет

Освен да планираме разходите е важно също да се придържаме към предварително изготвения план. Въпреки това, голяма част от домакинствата си позволяват да добавят нови пера в графа ‘’разходи’’, без да са предвидили допълнителни средства за тях. Тук не говорим за спешни и неотложни харчове, а предимно за покупки и забавления, които не можем да си позволим на този етап.

4 Смело използване на кредитната карта

Това е грешка, която допускат предимно по-младите семейства или потребители, но понякога се случва и на зрели хора, които трудно устояват на изкушенията, които предлага пазара. Хората с кредитни карти често забравят, че кредитът, който тяхната банка им предоставя трябва да бъде погасен на даден етап, докато в един момент осъзнаят в магазина какъв е балансът по тяхната сметка.

young man standing with wallet while woman standing with bags

5 Поддържане на един или повече автомобила в градски условия

Автомобилът е удобство, но той е и голям консуматор на средства. За хората с по-ниски доходи е трудно да осъзнаят, че един или няколко автомобила (за всеки член на семейството) е не просто лукс, а безумие. Да пътуваш с личния си автомобил до работното място, вместо да използваш обществен транспорт е грешка, допускана от милиони наши сънародници.

6 Опитваме се да подражаваме на по-заможните си приятели

Хората, чийто финансов баланс е постоянно на червено често са в това положение, защото се опитват да подражават на начина на живот, който водят техните по-заможни близки и приятели. Тази грешка е трудно да бъде поправена без сериозни поражения върху самочувствието, затова най-доброто решение е смяна на средата.

7 Отлагаме плащането на някои сметки

Всяка отложена сметка се трупа към следващата, а това означава, че в даден момент трябва да отделим значителна част от месечния си доход за погасяване на цялото задължение. Отлагането на плащането на битови сметки, данъци и такси за по-добри във финансов аспект време е грешка, която често ни поставя в ситуация, от която излизането е много трудно.

8 Живеем в жилище, което не можем да си позволим

Независимо дали обитаваме собствено жилище или сме наематели, домът ни е разход, който не можем да пренебрегнем. Когато наемът или поддръжката на жилището възлиза на сума, която не можем да си позволим е редно да променим нещата. Преместването в по-малко жилище или апартамент, който се намира по-далеч от центъра е решение, което трябва да се обмисли трезво, ако искаме доходите ни да покриват всички разходи.

9 Работим срещу ниско заплащане

За голяма част от българите удобството е по-важно от всичко. Много хора се примиряват с ниските си доходи, само защото работата им е лека, престижна и удобна. Ниската заплата е една от постоянните величини, които винаги ще ни изправят пред невъзможност да покрием неотложните разходи за месеца. Започването на по-добре платена или допълнителна работа е единственото решение на този проблем.

10 Отказваме да повишим трудовата си квалификация

Това е последната, но не и по важност грешка, която допускаме при управление на своите финанси. Много хора отказват да преминат курс на обучение, който ще повиши тяхната квалификация и ще им осигури по-високи и стабилни доходи в бъдеще. Оправдания като липса на време, средства или познания са неоснователни в повечето случаи и обричат всеки такъв пораженец на вечен недоимък.

Още по темата