Обратно
30.3.2019

Часът на Земята 2019

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Заради все по-разрастващите се екологични проблеми, климатични промени и цялостното влошаване на условията за живот на земята, екологични и природозащитни организации алармират обществото за мерките, които трябва да се предприемат за спасяване на планетата, преди да е станало твърде късно. Това е причината да възникне денят, известен като Часът на Земята, който представлява най-мащабната инициатива на природозащитниците досега. Чрез посвещаването на този ден на земята, еколози и учени целят да насочат вниманието на всички хора към проблемите, които ни засягат лично като живеещи на планетата.

Кога се провежда Часът на Земята?

Часът на Земята е отреден да бъде честван винаги през последната събота на месец март. За 2019 година се пада на 30 март, а конкретният час е определен да бъде от 20:30 до 21:30 ч. През този час хората в цял свят изгасят осветлението в домовете си като символ на усилията за опазване на планетата и нейните изчерпващи се богатства. Призивът на този час е да постигнем по-устойчиво бъдеще, в което децата и внуците ни да могат да живеят спокойно. Милиони хора се включват в инициативата и спират осветлението през този един час от годината.

Кога започва тази глобална инициатива?

Това е сравнително нова инициатива, която започна през 2007 г. в град Сидни, Австралия. Тя обаче се разраства с главоломна бързина и се счита за най-мащабната световна акция. Към момента в нея участват над 180 държави, които споделят солидарността си към опазването бъдещето на планетата. Чрез нея хората осъзнават, че малките постъпки и личната отговорност на всеки отделен човек имат влияние върху цялата планета. Всеки може да допринесе в справянето с глобалните климатични промени. Само ако сме обединени под общата кауза, земята има шанс за спасение.

Какви са досегашните резултати от Часът на Земята?

И все пак Часът на Земята не се свежда единствено до 60 минути на тъмно. Тази кампания вече е извоювала редица емблематични победи в полза на планетата.

Часът на Земята, изобразен с изключване на осветлението и планетата ни, която спи сладък сън

През 2013 г. в Уганда се засаждат 500 000 дръвчета, с които се цели залесяване на ерозиралата и обезлесена земя. Половината от тези дръвчета са дарение на Standard Chartered Bank в страната. Освен това 1000 дървета са дарение от министъра на околната среда.

Отново през 2013 г. морска зона от 3,4 млн. хектара бива обявена за защитена в Аржентина. Това ограничава икономическата дейност в този район в полза на природните дадености.

През 2014 г. по време на Часът биват събрани средства, с които са закупени и дарени хиляди икономични печки за отопление на бедните жители на Мадагаскар.

Друга инициатива от същата година е включването на повече от 2120 града в така нареченото предизвикателство на градовете, чиято цел е да се вземат изключителни мерки за преборване на климатичните промени.

Преди 3 години – през 2016 г. – Часът на Земята обедини хиляди природозащитници и обикновени хора, чиято цел бе да защитят горите на земята, които са нейните бели дробове. Вследствие бяха засадени над 250 000 дръвчета.

В резултат на провеждането на тази инициатива в държави като Тайван и Тайланд са въведени образователни програми в училищата, чийто фокус е опазването на околната среда и пазенето на чиста природа.

През 2018 г. Часът на Земята спира обезлесяването на Атлантическите гори в Парагвай, които са били критично застрашени от тотално изсичане заради дърводобива в страната.

Постигнати са още и следните важни цели

С изброеното по-горе постигнатите резултати не се изчерпват:

  • В Грузия са възстановени стотици хектари увредени гори.
  • Използвани са социалните мрежи за насърчаване опазването на природното богатство на Австралия – горите на Тасмания, където живеят уникални видове растения и животни.
  • Скаутското движение на момичетата от САЩ закупува и инсталира стотици хиляди крушки, които спестяват енергия, за да пестят ресурсите на планетата.
  • Русия също се включва в инициативата, като прокарва закон за защита на моретата и околната среда. Според него в случай на нефтен разлив отговорността пада върху нефтената компания, която трябва да възстанови напълно околната среда, а в почистването могат да се включат и доброволци.

В инициативата Часът на Земята се включват както отделни физически и юридически лица, така и цели компании и дори правителства.

Какви са предстоящите цели на инициативата?

Към краткосрочните цели на Часът на Земята спадат:

  • До 2020 г. Колумбия да поеме ангажимент за нулево обезлесяване.
  • Френска Полинезия да защити с подходящи мерки океанските и морските си екосистеми, разположени на площ 5 млн. кв. метра.
  • Гражданите на Гватемала да одобрят закон за опазването на сладководните води в страната.
  • Непал да въведе мащабно чиста и възобновяема енергия.

Как бива провеждан Часът на Земята в България?

Приблизително 100 български общини са включени в инициативата Часът на Земята. В столицата събитието се отбелязва пред Народния театър “Иван Вазов” с представление с музика и огън.

Какво можем да направим лично, за да подкрепим инициативата за опазването на планетата?

Всички хора – от най-малките до най-големите – могат да се включат в тази важна кауза, наречена Часът на Земята. За да допринесете с нещо за тази инициатива, можете да спазвате следните прости правила:

  • Пестете от сметките си за ток, като избирате електроуреди с по-висок клас на енергийна ефективност.
  • Използвайте нощния ток, когато това е възможно, като включвате някои от уредите като пералня или бойлер през нощта.
  • Не настройвайте климатика на температура, много по-различна от тази навън. Регулирайте температурата в разумни граници, за да пестите електроенергия и да намалите вредата върху природата.
  • Ограничете до минимум употребата на торбички и опаковки, които от една страна изчерпват ресурсите на Земята, а от друга – я замърсяват.
  • Споделете тази информация със свои познати и приятели, които биха могли да последват вашия пример или от които вие можете да научите други ценни идеи как да опазим планетата.

Още по темата