Обратно
21.3.2019

Честита първа пролет – време за ново начало!

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Празникът първа пролет съвпада с пролетното равноденствие, което символизира събуждането на земята след зимен сън. В българската култура има много традиции и обичаи, свързани с този ден. Те съчетават не само християнски, но и езически практики, останали от векове по земите ни. Празникът на пролетното равноденствие се е празнувал още в древността и е бил тясно свързан с религията.

Предистория на празника първа пролет

На първа пролет денят и нощта са с еднаква продължителност и хората си пожелават успех за предстоящата година. Празникът в древността е бил известен като Ocтapa и е бил провеждан в чест на богинята на пролетта. Той се празнува в началото на пролетта – по-точно на 20-ти март. В този период започва да пониква зелена трева, а снегът и студът окончателно отстъпват място на топлото време.

В Германия хората вярвали, че на този ден богът Слънце се венчава за богинята на пролетта и са го чествали с езическо празненство. В последствие този празник се е обвързал с християнския празник Великден, който се празнува и до ден-днешен в неделята след пролетното равноденствие и пълнолунието.

В някои страни като Китай на тази дата се опитват да задържат яйце във вертикално положение, което е обичай, останал от древността. Смята се, че това е възможно само на тази дата от годината, заради разположението на Земята спрямо Слънцето.

В миналото българите преди своето покръстване са празнували в деня на пролетното равноденствие празника Сирни Заговезни, който е символизирал не само настъпващата пролет, но и прераждането, в което са вярвали.

Как в миналото хората са определяли настъпването на равноденствието?

Древните астрономи се опитвали да определят колко трае слънчевата година, като се мъчели да открият начин, чрез който да определят датите на равноденствията. За тази цел са използвали елементарни уреди, които сами изработвали и които били достатъчно практични, за да им помогнат прецизно да изчислят равноденствията. Такъв уред бил екваториалният пръстен, използван от Хипарх през 150 г. пр. Хр. Този пръстен бил окачен на стойка и се наклонявал под определен ъгъл. Хипарх настройвал уреда през нощта и се ориентирал по звездите, слънцето и по наклона на пръстена. В момента, когато слънцето осветявало пръстена отстрани, това означавало, че то пресичало небесния екватор и било в точката на пролетното или есенното равноденствие.

Впоследствие били конструирани по-сложни уреди за изчисление на пролетното равноденствие и първа пролет. Такива били армилярните сфери, чиито образци са запазени и до днес. Счита се, че в тяхното конструиране участвал Ератостен, който правилно изчислил обиколката на земята по нейната меридиана.

Какви интересни факти са свързани с този ден?

Освен с появата на кокичетата, минзухарите и останалите пролетни цветя, първа пролет е свързана и с други значими поводи при различните народи. Някои от тези събития са изброени по-долу:

  • Първа пролет е и международният ден на франкофоните.
  • На тази дата е роден известният в цял свят руски писател Гогол.
  • Във Франция на тази дата се въвежда използването на гилотината, което довело до смъртта на хиляди в страната.
  • Тази дата се свързва и с Наполеон Бонапарт, който през 1815 г. избягал от остров Елба.

През 2019 г. първа пролет настъпи в 23:58 ч. на 20 март.

Как посрещаме пролетта?

Кокиченцата са първите предвестници на пролетта и въпреки че са крехки и нежни, успяват да издържат на ниските температури и често се показват над снега. Затова първа пролет бива често посрещана с букетче кокичета или други пролетни цветя.

Цъфнали ябълкови цветове на първа пролет

Този ден е имен за хората, които насят имената Росен, Пролет или техните производни. Пожеланията на този ден са свързани със здраве, щастие, мир, любов и радост. Тъй като пролетта е сезон, свързван с очистването на духовните и физически товари, пречистването на душата, обновяването и новото начало, той може да се празнува с близки и приятели сред природата на излет, пикник или с почивка в планината, където ще имате възможност да сте по-близо до Майката природа.

Езически символики на първа пролет

Пролетното равноденствие е свързано и с енергиите Ин и Ян, които символизират изравняването на силите на светлината и тъмнината. Счита се, че от този ден до есенното равноденствие светлината надвива над тъмнината, тъй като денят започва да нараства.

От първа пролет насетне става разтваряне на жизнените сили на земята, която е жадна да получи първите семена и с помощта на топлите слънчеви лъчи да възпроизведе нов живот.

Какво се прави на този ден?

На първа пролет е прието хората да почистват домовете си в така нареченото пролетно почистване. Отворете широко прозорците на домовете си, за да влезе свеж въздух и украсете стаите с букети цветя и пъстри картини. На този ден пийте вода от цветни чаши и се хранете от цветни съдове. Използвайте шарени дървени или керамични лъжици. Дрехите също трябва да ознаменуват събитието, затова изберете топли и пъстри тонове, които да ви заредят с добро настроение още от сутринта.

На този ден забравете за всички болки, обиди, гняв и разочарования, които сте имали през изтеклата година. Това са ненужни товари, които трябва да останат в миналото и подобно на природата, която започва нов живот, и вие да обновите ума си. Засейте там нови семена, от които да поникнат вяра, любов, радост, търпение, надежда, добрина, сила, прошка, благодарност и вярност.

В този ден енергията и Земята вибрират за нов живот, затова прекарайте деня, като наблюдавате отблизо творението. Това е отлична възможност да излезете на разходка сред природата и да се наслаждавате на чудните песни на птиците, на аромата на свежите цветя и прекрасните пролетни цветове. Това е ден, в който да изпитваме позитивни чувства и да носим радост както на себе си, така е на хората около нас, да им покажа нашата любов и уважение и да им пожелаем здраве и щастие.

Още по темата