Обратно
27.2.2021

Как да станеш богат?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Въпреки че някои хора разчитат на лесното забогатяване като печалба от тотото или получаване на наследство от богат роднина, разсъждавайки над въпроса „Как да станеш богат?“, в повечето случаи забогатяването не е лесно и е резултат на големи усилия и жертви. Не е достатъчно просто да започнете някъде работа, за да забогатеете, тъй като получаването на „някакъв“ доход не води към забогатяване. Богатство се трупа, когато приходите многократно превишават разходите и притежавате определени качества, които ви позволяват да съхраните и умножите натрупания капитал.

От друга страна, неразумното харчене на спечелените средства може не само да ви лиши от богатство, но и да ви направи длъжници. Ето защо тук представяме качествата, необходими на хора, поставили си за цел да станат богати.

Съветите на някои от най-богатите хора за това как да станеш богат

Като за начало нека се поучим от опита на 5-ма от най-богатите хора на планетата – милиардери, разкриващи своя опит в печеленето и натрупването на богатство.

Бил Гейтс, „Майкрософт“ – притежател на около 79 милиарда долара

Съвет: „Учете се от вашите минали грешки.“

Всеки човек греши. Грешки допускат и най-големите бизнесмени, но разликата между успелите и неуспелите хора се състои в това, че първите си вземат поуки и не повтарят предишни грешки. Бил Гейтс съветва да не подценяваме никой свой неуспех, но да извлечем всички поуки, свързани с него и да ги приложим в следващите си начинания. Така ще се предпазим от нови разочарования.

Карлос Слим, „Телефонос де Мехико“ –  притежател на около 78 милиарда долара

„Започнете да пестите, колкото се може по-рано.“

За съжаление, след разпространението на кредитните карти все по-малко хора пестят средствата си. Напротив, те обикновено ежемесечно стигат до преразход и натрупват дългове, за които се налага после да се трудят допълнително. Съветът на Карлос Слим, който дълго време е бил най-богатият човек в света, е, че когато се чудиш как да станеш богат, не трябва да отлагаш да започнеш да спестяваш пари. А напротив – трябва да започнеш още от младини, защото натрупаният капитал ще ти помага през следващите години.

Уорън Бъфет, инвеститор на финансовия пазар – притежател на 66 милиарда долара

„Купете си жилище, съответстващо на вашите нужди.“

Уорън дава пример за тази максима в живота си като въпреки огромното си богатство живее в къща, закупена през 1958 г., тъй като тя задоволява всичките му нужди. И това не се отнася само до жилище, но и за всички останали покупки, които правим. Ако сме разумни и купуваме само толкова, колкото ни е потребно, ще натрупаме богатство много по-бързо, отколкото ако разхищаваме средствата си за ненужни неща.

Марк Зукърбърг, „Фейсбук“ – притежател на 55 милиарда долара

„Използвайте скромна кола.“

Нужна ли ни е супер модерна и луксозна кола? По-скоро не. Това би бил по-скоро ненужен разход. Все пак колата е за придвижване от едно място до друго, когато е необходимо.

Инвар Кампрад, „Икеа“ – притежател на 53 милиарда долара

„Избягвайте ненужните разходи.“

Тук виждате същия принцип като този на Марк Зукърбърг, залегнал в основата на успеха на тези двама милиардери, затова има на какво да се поучим и от тях.

Какви допълнителни принципи да се следват, за да се стигне до отговора на въпроса как да станеш богат?

Решителност

Не прекарвайте твърде много време във взимане на решения, тъй като благоприятните възможности лесно се изплъзват и може повече изобщо да не се върнат. В определени моменти трябва да сте решителни и да действате, дори и да не сте сигурни в крайната печалба.

Работете за себе си

Докато работите за някой друг, той ще обира вашата печалба и няма особено да забогатеете. Ако обаче вложите вашите способности и умения в бизнес, който вие да ръководите, ще започнете да печелите точно толкова, колкото вложите от себе си и доходите ви със сигурност ще нараснат.

Мъж, който търси отговор на въпроса как да станеш богат в интернет търсачката

Създайте полезни контакти и партньорства

Ако се чудиш как да станеш богат, най-вероятно няма да успееш да го направиш сам. Нужни са партньори. Чрез тях се печелят още пари. Неслучайно редовно се организират бизнес панаири, семинари, презентации и други, които дават възможност на собствениците на бизнес да намерят партньори, спонсори, персонал, за да разширят сферата си на дейност. А разрастващият се бизнес води до увеличаване на богатството.

Печелете чрез източници на пасивен приход

Повечето богати хора са забогатели от източници на пасивен доход, затова научете къде бихте могли да инвестирате наличните си пари така, че да ви носят печалба. Това биха могли да са акции, облигации и други.

Самодисциплинирайте се

Богатите хора са изключително дисциплинирани. Те дават всичко от себе си и не си позволяват време за удоволствия. Те знаят как да останат позитивни, дори и след претърпян неуспех и тренират волята си, така че да постигнат целта си. Свободното си време също прекарват в полезни занятия като общуване със семейството, спорт, четене на книги. Те не знаят какво е да си губиш времето в празни неща.

Поставете си цели

Няма как да постигнете нещо голямо, без да си поставите цели, към които да се стремите. Успешните хора не само поставят цели, но и периодично планират следващата си цел, към която да се устремят, веднага след като първата е постигната. Те са непрекъснато устремени към все по-високи успехи и не се задоволяват с постигнатото.

Умереност

При чудене как да станеш богат, резултатът няма да дойде с налагане на крайни решения и взимане на крайни мерки. Успешните хора не са хора на крайностите, независимо дали става въпрос за алкохол, работа, хранене, връзки и прочие. Те са умерени и самообладани, способни не само да се ограничат от вредни навици като пушене, пиене, губене на време в социалните мрежи и други, но и да развият добри като здравословен сън и хранене, редовно спортуване и поддържане на добра фигура, позитивен мироглед и прочие.

Четенето на книги

Характерно за успешните хора е общата им черта да четат книги. Това не само им носи нови знания, но и развива интелекта и способностите да вземат правилни решения. Вместо пасивно да черпите информация от телевизора или компютъра, започнете да четете повече книги, които ще разкрият пред вас нов мироглед, към който да се насочите.

Не се отказвайте

Ако се чудиш как да станеш богат, знай със сигурност, че ще се нуждаеш от огромно постоянство в действията и поведението си. Много целеустремени хора се провалят, тъй като ентусиазмът им се изпарява след няколко претърпени неуспеха. Характерна черта на богатите хора обаче е, че никога не се предават и продължават напред, докато постигнат целите си. Дори и да се наложи коригиране на посоката, тази промяна ги мотивира още повече да не се отказват.

Ако решите да се включите в отбора на богатите, ще трябва да се сблъскате с много трудности, но тези насоки и съвети ще ви помогнат по пътя към постигането на финансов успех, с който да се гордеете!

Още по темата