Обратно
9.1.2020

Как да се справим с непредвидени месечни разходи?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Никой не обича чувството да дойде средата на месеца, да не може да плати няколко натрупали се сметки и да се налага да чака до края на месеца за заплата. Месечните разходи се трупат, а начините да ги платите намаляват. Може би ви очаква плащане на сметки или пък вноска по някой кредит? Искахте през цялото време да спестявате за някое пътуване или просто изненада за близък човек, а сега имате нужда от пари? Непредвидени месечни разходи обаче развалиха плановете ви… Как да се справим с тях? Има няколко очевидни начина – някои от тях са бързи, а други изискват време, за да постигнат своя ефект. Независимо как ще подходите и каква е основата, върху която сте стъпили, неочакваните месечни разходи могат да бъдат покрити.

Ефективно финансово планиране за избягване на непредвидени месечни разходи

Финансовата грамотност е най-трудният начин да се справите с непредвидени месечни разходи по две причини.

Нужда от време

Първата е, че тя изисква време, за да се придобие. Дали ще трябва да прочетете книги за лични финанси и за подобряване на начина, по който разполагате с парите си или ще трябва да се запишете за курс по финансова грамотност – всяка стъпка в тази посока изисква време. Когато не виждаме резултатите от нещо веднага, ние имам склонността да станем скептични към неговия ефект. Но в случая с ученето това не важи, защото ефектът ще се появи, просто не веднага.

Нужда от инвестиране, за да се избегнат последващи непредвидени месечни разходи

Другата причина е, че самообразованието всъщност изисква инвестиране. Това означава харченето на пари за инвестиране във вашето бъдещо „аз“. Проблемът тук е, че всяко инвестиране е риск. Ако имате искрено желание да подобрите боравенето си с пари обаче, то вашата инвестиция ще се отплати. Ако подобрите финансовата си грамотност, вие ефективно ще се научите да намалявате месечните разходи и да се справяте с финансовите затруднения.

Използване на спестявания за справяне с непредвидени месечни разходи

Друг начин да се справите с неочакваните месечни разходи е спестяването. Някой хора си откриват спестовни сметки, където да влагат излишните си пари, като така ги пазят за „черни“ дни. Други не се доверяват на банки и си купуват касички, където могат да виждат физическия резултат от усилията, които полагат, за да си помогнат. Дали ще си откриете спестовна сметка или ще криете пари под дюшека – няма значение. Ако измислите ефективен начин да спестявате, то вие ще имате финансово рамо при поява на непредвидени месечни разходи. Не е задължително да започнете с огромни спестявания, най-вече защото тогава сигурно няма да ви се получи. Големите спестявания са апетитни за изхарчване, преди да са имали възможността да отлежат дори месец. Пробвайте да спестявате по малко, така че когато изникнат финансови затруднения да можете със спокойно съзнание да ги посрещнете.

Намаляване на месечните разходи

Намаляването на месечните разходи не е толкова трудно, ако се замислите. Дали ще намалите потреблението си на ток, ще се изправите пред вредния си навик, ще пазарувате по-изгодно и по-умно – не е важно. Едно е ясно – със сигурност има поне един аспект от месечните разходи, на който може да обърнете по-специално внимание и да му окажете влияние. Като се замислите, това е напълно по силите ви. Просто повечето хора са свикнали да не променят начина си на живот и когато някой се опита да им даде адекватен съвет, те го приемат като нападение срещу самите тях. В това няма нищо ненормално, но ако искаме да нямаме толкова непредвидени месечни разходи, си струва да помислим по въпроса, дори това да изисква да признаем грешките си.

Бързи кредити

Още един начин за решаване на финансови проблеми, особено ако става дума за спешна нужда от пари, това са бързите кредити. Те се предлагат от много фирми и са като правило доста либерални по отношение на отпускането. Тези фирми понякога са готови да ви дадат пари назаем, дори ако сте с лошо кредитно досие. Бързи кредити могат да се използват за освобождаване от изникнали финансови проблеми, плащане на стари сметки или когато просто имате някаква идея и съответно имате нужда от пари за реализирането й.

Бързите кредити могат да бъдат изтеглени, без да напускате дома си, само с няколко клика на мишката. Ако трябва да решите финансови проблеми или да се справите с непредвидени месечни разходи в рамките на деня, то може да изтеглите пари назаем през смартфона си и да ги получите на банкомат. Много често единственото условие за теглене на такъв кредит е да предоставите данните си по лична карта и след няколко минути сте готови – имате отговор на заявката си.

Кандидатствай сега

„Проблемът“ с бързите кредити е, че в нашето общество за тях е създаден негативен образ, но спокойно може да се твърди, че в днешно време има много коректни фирми за отпускане на такива кредити. Достатъчно е да ги потърсите в интернет.

Непредвидени месечни разходи – бъдете с една крачка напред

Познания за финансите

Когато се появят финансови проблеми и непредвидени месечни разходи, е важно да запазите спокойствие. Вие може да сте предвидливи и да сте инвестирали в своята финансова грамотност навреме. За вас напълно ще важи фразата „предупреден означава въоръжен“. Вашите познания в областта на финансите ще ви помогнат грамотно да се измъкнете от ситуацията.

Предвидливо спестяване

Вие, естествено, може да поемете и по по-класически път на спестяване от месечните разходи, което ще ви даде определена сума пари, която да ви помогне при нужда. Спестяването не е трудно, особено защото обикновено разходът, от който може да спестим, е очевиден и се изисква единствено малко психологическа дисциплина, която да ни помогне да се преборим с него.

Теглене на бързи заеми

Освен това съществуват и бързи кредити, които могат да ви платят сметки, наеми, месечни вноски или да решат непредвидена ситуация, докато просто си седите вкъщи. Бързият кредит може би изисква повече убеждаване, за да се възползвате от такъв, но има много реални варианти, които ще ви помогнат за справяне с непредвидени месечни разходи.

Още по темата