Обратно
10.10.2018

Online бърз заем – предимства и недостатъци

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Бързите заеми могат да бъдат полезен инструмент за намиране на малка сума пари за кратък период от време. Когато се използват правилно и с добро намерение, опитът с компаниите, работещи в сектора, е положителен. А това съответно влияе добре върху вашето кредитно досие, защото си плащате навреме. Въпреки че бързите заеми и всички оферти за тях може да звучат привлекателно, този тип продукти е обект на различни противоречиви мнения. Както всяко нещо в живота винаги има две страни и тегленето на online бърз заем има предимства и недостатъци. За някои хора вместо положителни емоции, подобни финансови продукти могат да доведат до негативни последици. Затова е важно всеки потенциален клиент да знае както предимствата, така и недостатъците на тези видове финансови продукти.

Online бърз заем

Тъй като действието по кандидатстване и получаване на заем се случва изцяло онлайн, то всеки, ползващ компютър или смартфон, има възможност да кандидатства за бързи кредити. Дори само с написването на думата „кредит“ в търсачките излизат стотици предложения както от банки, така и от небанкови компании.

Предимства при тегленето на online бърз заем

Какви предимства получавате, ако решите да се възползвате от такъв вид заем?

Отлична опция са, когато няма други варианти

Ако откриете, че сте изправени пред финансов проблем – неочаквано високи битови сметки, спешни плащания за лечение, ремонт или покупка на нови електроуреди и нямате друго решение – вземането на online бърз заем е идеалното решение. Този тип продукти е достъпен чрез някои фирми дори в събота и неделя. Така че ако ви се наложи да търсите пари именно тогава, вижте кои от тях работят през уикенда.

Лесно се получават

За да се кандидатства за online бърз заем, не се изискват много документи от страна на кредитополучателя. Някои от компаниите не изискват деклариране на постъпили парични постъпления, не изискват и доказване на доходи. Някои нямат изисквания за наличие на трудов договор. Обикновено е важно да отговаряте на малко на брой изисквания и да дадете банкова сметка, за да си получите сумата. Банковата сметка също не е задължителна в много случаи, тъй като парите могат да бъдат получени и на каса на EasyPay.

Бързи и удобни са

Тези заеми имат улеснено кандидатстване. Както става ясно и от самото име, online бърз заем се взема изцяло по интернет. Не е нужно да ходите където и да било, можете просто удобно да се излежавате на дивана си вкъщи. Попълването на заявката в уебсайта и получаването на парите става само с няколко клика и то бързо. Няма я обичайната пречка – попълването на различни документи, с които обикновено се характеризират традиционните банкови продукти. След като подадете молбата си чрез уебсайта на заемодателя, ще получите отговор малко след това и средствата ще ви бъдат преведени по желания от вас начин, ако заявката ви е одобрена.

Има промоционални предложения

Много от компаниите предлагат преференциални условия при първи изтеглен кредит. Тези условия са свързани с изтеглянето на първи безлихвен кредит. За следващи кредити има възможности за и други промоционални условия. Те зависят, разбира се, от компанията-кредитодател.

Online бърз заем – недостатъци

Вземането на online бърз заем има и своите недостатъци. Целият процес се случва онлайн, в което пък се крият рискове от киберпрестъпления. Ето защо е изключително важно да се търсят бързи заеми, било то до заплата или на вноски, само и единствено от добре познати компании, които застават с името, адреса, телефона и всички свои данни пред клиентите си. Ако не сте сигурни по какъв начин се работи с вашите данни, може да проверите дали дружеството има регистрация за обработване на личните данни. Все пак какви недостатъци има при вземането на online бърз заем?

По-скъпи са от банковите заеми

Лихвата при бързите заеми варира според компанията. Обикновено обаче е малко по-висока от тази при банковите кредитни продукти. Поради по-големите разходи, свързани с тези заеми и риска от невръщането им, много фирми предлагат лихвата като левова стойност на ден или на месец. Това обикновено е посочено в кредитните калкулатори на компаниите и е видимо за клиентите. Ако се наложи да просрочите заем, някои фирми предлагат опции за удължаване, но чрез допълнително заплащане. Вземайки online бърз заем, действайте с мисъл и с идеята за връщането му.

Лесно е да попаднете в порочен кръг

Една част от печалбата, реализирана от компаниите за бързи заеми, идва от потребители, които не могат да изплатят предишни заеми на датата на падежа и следователно в крайна сметка теглят нови заеми. Това води до ситуация, в която можете да се вкарате в особено неприятна дългова спирала. Непрестанното теглене на нови заеми за погасяването на стари такива би повлияло изключително негативно на финансовото ви състояние.

Измама от кредитори, които не са легитимни

Има нелегитимни компании, които могат да предоставят подвеждаща информация в договорите, която клиентите да не разберат. Възползвайки се от факта, че е трудно за повечето кредитополучатели да изчетат и разберат договорите си – не всеки е с юридическо образование или с отлични познания по икономика – някои фирми залагат клаузи в тяхна полза. Ето защо е важно да се разчита на доказани фирми, които гарантират ясни условия и напълно налични на сайта документи за кандидатстване, които да може да прочетете. Затова не се доверявайте на непроверени компании, а разчитайте само на проверени такива.

Online бърз заем от Vivus

Vivus също предлага възможност на клиентите си да изтеглят online бърз заем при нужда. Първият кредит е без никакво оскъпяване за суми от 50 до 400 лв. и срок от 5 до 30 дни. Ако клиент изтегли например 400 лв. за 30 дни, той ще трябва да върне точно 400 лв. в рамките на тези 30 дни. За следващи заеми срокът за връщане си остава между 5 и 30 дни, но възможната сума за теглене може да достигне до 1300 лв.

Всички условия са ясно описани в договора за кредит, а клиентите могат да получат и отговори на всички въпроси директно на уебсайта или при свързване със специалист от отдел „Обслужване на клиенти“ по телефон, чат или имейл.

Кандидатствай сега

Още по темата