Обратно
28.9.2018

Можем ли да вземем кредит без доказване на доход?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Ако преживявате трудни моменти в живота си, при които сте временно съкратени от работа или нямате постоянна такава, вероятно е шансовете ви за кредит да са по-малки или нулеви. И все пак – можем ли да вземем кредит без доказване на доход? В много случаи подобно нещо е невъзможно, но пък съществуват компаниите за бързи заеми, които все пак отпускат заеми и в такива ситуации и които разчитат на взаимно партньорство с клиента. Въпреки това  дилемата, с която може да се сблъскате, когато кандидатствате за заем, е как да получите такъв, ако в момента нямате работа. Има немалко компании, дори за бързи заеми, които искат клиентът да има поне някакъв доход – било то от хонорари, спестявания, дивиденти и т.н.

Защо е толкова трудно да се вземе кредит без доказване на доход?

Може да се чудите защо кредитът ви има нужда от обезпечение и защо е по-добре да имате поне някакви доходи, които да служат като гарант. При ипотечните кредити обикновено залог е жилището и ако клиентът спре да изплаща своите вноски, той може да го загуби. При стандартни кредити може да се стигне до търсене на финансова отговорност от солидарни длъжници и поръчители или да се изземва и продава имущество на клиента, който не плаща. И, разбира се, първото нещо, което обичайно се случва, е запор на заплата. Това обаче се случва, ако кредитополучателят работи на трудов договор и получава заплатата си по легален път. Ако обаче клиентът не работи е много по-трудно да се търси заетата сума и тя да бъде върната.

Една грешка, която хората правят, когато виждат искане за доказване на доходи, е да приемат, че това означава доказателство за постоянна заетост. Това всъщност не е така. Не е така, защото има много други източници на доходи, които имат безработните или самостоятелно заетите лица. Получавате ли месечни социални помощи?  Имате ли социални плащания за инвалидност, издръжка или други обезщетения за безработица? Те обикновено се считат за доказателство за доходите и се приемат от кредиторите. Някои компании за бързи заеми приемат дори получаването на майчинство за доход.

А какво става, ако вие всъщност имате доходи, но не работите на трудов договор?

Изпълнявате ли специфична работа, която се заплаща добре, но не е обвързана с трудов договор? Например продавате ръчно изработени неща в интернет? Имате собствен малък бизнес – градинарство, почистване на сгради, онлайн магазин? Това също е източник на доходи, който кредиторите могат да приемат като алтернатива на постоянната заетост. Най-лесният вариант в такъв случай е да кандидатствате пред банката, която обслужва сметките ви. Ако имате какво да покажете като доказателство, че имате парични постъпления, би било плюс за вас. Така със сигурност ще увеличите шанса си за одобрение на заявката.

Кредит без доходи от работа, но при собственост или управление на собствен бизнес

Можем ли да вземем кредит без доказване на доход от фирмите за бързи заеми? Тук отговорът е лесен, защото повечето компании, предоставящи такива услуги, са склонни да отпускат такива бързи кредити. Обикновено ако правят допълнителни проверки, приемат и различни приходи като доход – например пенсия, майчинство, други социални плащания. Ако нямате официално заплащане, може да сте в състояние да предоставите други документи. Такива са например данъчната декларация за последната приключила счетоводна година на фирмата, която управлявате или отчет за приходите и разходите. В повечето случаи представянето на такъв документ е достатъчно като доказателство за доходите.

Кредит без доказване на доход, но с поръчител

Много заемодатели както на банкови, така и на бързи кредити, позволяват на кредитополучателите да вземат суми без проверка на приходите им. За целта обаче трябва предоставят насреща платежоспособен поръчител или съдлъжник. Този човек, който ще бъде съвместно отговорен за плащанията или ще отговаря за тях, ако прекият получател не е в състояние, трябва да бъде добре запознат с рисковете. Така например, ако сте отговорни към хората, които са ви гласували доверие и са станали ваши поръчители, ще си плащане вноските навреме. Така няма да ги въвлечете в дългови проблеми и да развалите някое приятелство например.

Можем ли да вземем кредит без доказване на доход и как?

Най-хубавото нещо на кредитите е гъвкавата политика на компаниите, които ги предлагат. Ако получите одобрение за исканата сума, може да я използвате, за да платите за почти всичко, от което се нуждаете. Независимо дали става дума за месечен наем на жилището, покриване на редовни месечни плащания или други неотложни или непредвидени сметки – можете да ги платите с такъв тип средства. В повечето случаи особено при бързите заеми, а вече и за повечето потребителски от банките, не е задължително да се описва за какво се изразходват получените средства. Онлайн заявленията за кредит са лесен начин за проверка дали и коя институция ще ви даде кредит без доказване на доход и при какви условия.

За самото кандидатстване в повечето случаи е нужно просто да посетите сайта на компанията за бързи заеми. Директно на него можете да пуснете заявката си за кредит. Изискваните данни са минимални, а цялото кандидатстване обикновено отнема само минути. След разглеждане от страна на фирмата получавате и окончателен отговор. При одобрение можете да очаквате парите си.

Какво би наклонило везните в посока на положителен отговор, когато нямаме редовни доходи, но пък имаме нужда от пари?

Един от най-големите плюсове е наличието на собственост на името на искателя. Било то движима или недвижима – и двете вършат работа. Следващото нещо са приходите от депозити, приходите от отдадени под наем имоти или дивиденти от акции. Без значение кое от всички имате – добре е да го запишете, когато кандидатствате, ако има изискване да се запише. Ако имате добро кредитно досие и сте били отличен платец по предишни заеми, със сигурност ще имате повече опции за вземане на кредит дори без доходи.

Разбира се, отново отбелязваме и факта, че е възможно да получите и кредит без доказване на доход. Компаниите за бързи кредити обикновено са насреща в такива ситуации. Все пак обаче е важно и ако получите такъв, да го погасите навреме. Направите ли го, увеличавате шанса си за повторно получаване на бърз заем. Така ще знаете, че има компания, на която можете да разчитате при нужда и в бъдеще.

Още по темата