Обратно
24.4.2020

Вземане на кредити от небанкови институции

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Динамичната обстановка, в която бяхме свикнали да живеем, много се промени през изминалите два месеца. Светът се скова от зараза, която чувствително рефлектира върху бизнеса, икономическите, транспортните и други сфери на живота. Извънредните мерки, които се предприеха, станаха причина много хора да изгубят работата си. Големи предприятия спряха своята дейност и така доходите на мнозина бяха замразени. Във връзка с ограниченията върху полагането на труд много държави днес подкрепят свободното или безлихвено кредитиране на своите граждани. Все още не са взети решения кои банки ще дават подобни безлихвени заеми, но това е само въпрос на време. Не се знае дали в тази инициатива ще бъде въвлечено и отпускането на кредити от небанкови институции, които наравно с банките извършват кредитна дейност.

Те работят предимно с малки суми и през изминалите няколко години отбелязаха висок ръст на кредитите си. Това са юридически лица, които отпускат бързи кредити на потребителите. Ако искате да разберете как можете да изтеглите бързи заеми и какво представляват небанкови кредитни компании – попаднали сте на точното място.

Как се теглят кредити от небанкови институции?

Ако сте свикнали да работите само с банки, теглейки банкови заеми, то дейността на фирмите за бързи кредити ще ви е позната. Те са институции, лицензирани за финансова дейност, които конкурират работата на банките, особено що се касае до по-малки потребителски кредити. Онлайн лесно можете да откриете откъде имате възможност да взимате кредити от небанкови институции, тъй като техните сайтове са много разпространени. Веднъж след като направите регистрацията си в техен сайт, можете да кандидатствате онлайн за бързи кредити. Проучването в тези фирми е бързо и до 30-тина минути можете да получите информация дали вашата кандидатура е приета. Ще получите отговор по телефона със SMS или във вид на телефонно обаждане.

Можете да взимате кредити от небанкови институции и на място

Може да направите това и в офис на желаната от вас фирми за бързи кредити, ако тя разполага с такъв. Там процесът също не би следвало да ви отнеме много време поради съкратените процедури по кандидатстване. Изискванията са да сте навършили определена възраст (различна в зависимост от фирмата), да представите лична карта и да нямате лоша кредитна история. Последният критерий може да се окаже пречка за получаването на пари от кредитора, но има случаи, в които те поемат риска и финансират дори и в тази ситуация. На място можете да бъдете консултирани изчерпателно от финансовите специалисти в офиса.

Винаги проверявайте условията

Спрямо принципите на разумното кредитиране би било полезно за вас да прегледате добре условията по договора, за да се запознаете с особеностите по връщането и олихвяването на заема. Това е много важна част от двустранното ви сътрудничество с фирмата за кредити. Лесното получаване на средствата съвсем не означава, че можете безотговорно да подходите към тази сделка. Забавянето с изплащането на вноските може да означава по-високи задължения за вас. Бъдете предвидливи и не допускайте това да се случи.

Защо да теглим кредити от небанкови институции?

Това зависи от потребителите и от техните традиционни схващания, доверие и изграден начин на мислене. Масово банките се приемат за основни кредитори в държавите. Небанковите кредити компании, които също се занимават с тази дейност, претърпяха голямо развитие през последните години и се конкурират с банките в бизнеса с по-малки суми. Някои от водещите компании дори са учредили сдружение, наричащо се АОНК (Асоциация за отговорно небанково кредитиране), чрез което се следи за коректността и лоялната конкуренция на пазара.

Какви са предимствата все пак?

Много кредитоискатели вече са се възползвали потребителски кредити от небанкови институции и това се отдава на някои предимства, от които клиентите биват привлечени. Кои са те?

  • Бърза и опростена процедура по кандидатстване.
  • Онлайн кандидатстване за кредит, което можете да направите извън работното време на банковите клонове и съответно да получите парите си по карта отново по всяко време. Онлайн кандидатурите се приемат всеки ден.
  • Възможно е да бъдете одобрени дори и да нямате безупречна кредитна история (в някои случаи). Това по принцип е сложен казус, но в някои случаи можете да бъдете кредитирани въпреки проблемите при минали сделки с кредиторите. Все пак, ако случаят ви е такъв, по-добре би било да се замислите дали да не изчистите натрупаните вече заеми, преди да се ангажирате с нови.
  • Изискванията при кандидатстване за кредити от небанкови институции са сведени до минимум. Понякога не се налага да представяте дори доказателство за доходи (като трудов договор), което е задължително условие в банките. Няма да бъдете строго наблюдавани за какво употребявате парите, които получавате. При банковите кредити това е честа практика и получените средства биват проследени дали са инвестирани според предварително договорените условия.

Какво трябва да знаем, преди да прибегнем към тегленето на бърз кредит?

И все пак, преди да се насочите към офиса или онлайн сайтовете на небанковите кредитни компании, за да кандидатствате за бърз кредит, не трябва просто да погледнете своя финансов хороскоп, а е нужно да вземете предвид следната информация.

Като за начало е добре да проучите цените (лихвите) на кредитите, които се предлагат от конкурентните фирми. Така ще можете да се ориентирате в обстановката и бихте се предпазили от некоректни предложения.

Ако имате неплатени кредити и се опитвате да ги рефинансирате, бързите кредити не са най-добрата алтернатива. Лихвите по тях не са по-ниски от обикновените потребителски заеми, които банките предлагат. Не е добра идея да погасявате един заем с друг, който има по-висока лихвена ставка. Така съвсем скоро може да се окажете в още по-трудна ситуация.

Когато считате, че нуждите ви са неотложни, помислете добре за възможностите, с които разполагате при обслужването на заема. Откъде ще дойдат приходите, с които ще изплащате вноските? Имате ли постоянен източник на доходи или други алтернативи? Това са съществени моменти, преди да се насочите към тегленето на кредити от небанкови институции и банки. Не забравяйте, че изпуснатите срокове за изплащане на вноските могат да станат причина за многократно нарастване на сумата, дължима на кредитора. Бързият и безпрепятствен начин на получаване на парите съвсем не означава, че също така безболезнено е и тяхното връщане. Не е разумно да харчите изтеглените пари за нещо крайно безполезно, без да сте обезпечили целта, за която сте изтеглили заема. Бъдете преди всичко разумни, особено когато става въпрос за пари!

Още по темата