Обратно
19.6.2020

Кредит по време на майчинство

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Всяка млада жена мечтае да стане майка. Е, днес може би почти всяка. По време на бременността, особено когато тя е в по-напреднал етап, бъдещата майка губи частично своята работоспособност. Поради тази причина много жени излизат в майчинство по време на напредналата си бременност, а понякога поради усложнения може и още по-рано. През този изпълнен с противоречиви чувства период младото семейство може да изпита сериозна нужда от парични средства. Детето е взискателен господар, за който мнозина не жалят ни средства, ни време. Ремонти, освежаване на жилището и детската стая, ново обзавеждане, автомобил, детска количка и принадлежности могат да подтикнат майката към вземането на някои трудни финансови решения.

Пари на заем при майчинство – възможно ли е да се вземат или не?

Нуждата от допълнителни средства по време на майчинство може да не бъде лесен за решаване казус. Това се дължи на въздържаността от страна на банковите структури да дават кредити в периода на майчинство. Не е тайна, че банките имат изисквания, с които кредитоискателите се сблъскват, преди да бъдат одобрени.

Какво е важно за един кредитор?

За кредитора е важно да имате постоянен доход, с който да обезпечите бъдещите вноски по заема. Това обаче не означава, че банките ще приемат майчинските за доход, който би ги удовлетворил при отпускането на кредити за майки.

Какви са изискванията на банките за кредити в период на майчинство?

Друго име на тези кредити е кредити за майки, които са се върнали на работа, защото банките не отпускат пари, ако не работите по трудов договор поне от половин година. Това условие е валидно за потребителски, ипотечни и други кредити. Друго условие е разпределението на ресурсите в съотношение 40% дълг – 60% доход. Тоест вие може да получите кредит в размер на 4000 лв., ако за периода на изплащане на дълга получите приход от 6000 лв. Това допълнително може да ви ограничи, но се прави с цел да се контролира кредитният риск.

Кредитната история – фактор при теглене на кредит при майчинство

Друг критерий, заради който банката може да ви отхвърли като евентуален клиент, е вашата кредитна история. Това означава, че ако в миналото си сте имали проблемно обслужване на дълг към някой кредитор, тази информация остава в регистрите на БНБ за срок от 5 години. Преди изтичането на този период ще е трудно и дори невъзможно да бъдете приети за лоялен бъдещ клиент, заради което може да ви откажат заем.

Кога можете да теглите кредити за майки и при какви условия?

Всичко това всъщност означава, че не можете да получите кредит от банка, ако още не сте се върнали на работа. Това по различни причини невинаги е възможно. Понякога детето изисква постоянни и по-специални грижи или в детската градина не му понася по здравословни причини. А може би просто искате най-нормалното – майката да гледа и да възпитава детето си у дома.

Поръчител

За отпускането на потребителски кредит в малко по-големи размери в повечето случаи се изисква наличието на един или повече поръчители. Тези лица трябва да се съгласят да се подпишат като такива при сключването на договора с банката. По този начин те се задължават да поемат вашия дълг към кредитора, ако вие изпаднете в тежко финансово състояние по време на майчинство.

Посредник

Друг начин, по който можете да се сдобиете със средства от банката, е с посредник, който да получи кредита, а вие да го изплащате. Разбира се, че това могат да бъдат само много близки приятели, роднини или в по-редки случаи – добри колеги. Ако те се съгласят да изтеглят кредит заради вашето утежнено положение и да ви помогнат, ще можете да ползвате сумата, но ще изложите на риск отношенията си с близките си хора. И все пак тази възможност би ви предоставила шанса да се сдобиете с необходимите средства от банката. Но има ли друга по-неангажираща участието на трети лица възможност да ви отпуснат пари на заем?

Къде се отпускат заеми в майчинство?

В икономиката, основна част от която са банките, когато има търсене, се появява и предлагане. По същата логика когато банките не могат да задоволят търсенето на даден продукт на пазара, се появяват нови финансови институции, които могат да задоволят това търсене. Това са фирмите, които могат да ви отпуснат бързи кредити по време на майчинство.

Тези фирми са небанкови финансови институции, които успешно развиват своята дейност в България вече повече от десетилетие. На техните интернет сайтове имате възможност да се запознаете с техните оферти и да попълните формата за кандидатстване. Отпускането на кредити там е значително по-просто, бързо и достъпно.

Кандидатствай сега

Алтернатива

Тази алтернатива е възможна дори за майки, които не са се върнали на работа, нямат трудов договор и поръчители. Разбира се, всички тези изисквания може да не са отпаднали при различните кредитори. Вие може да се осведомите за изискванията и клаузите по договора в офиса на кредитора или по телефона. Едно от ограниченията, които могат да възпрепятстват отпускането на пари за майка с дете е, ако сте под определена възраст – например 19 години.

Друг недостатък при фирмите за бързи кредити е, че отпуснатите от тях заеми обикновено са с малко по-висок лихвен процент по заема. Поради тази причина сумите, които те отпускат, обикновено са по-малки по размер и имат по-кратки погасителни срокове.

Други варианти

Съществуват и други варианти, които да улеснят финансовото ви положение по време на майчинство. Може да си изкарате кредитна карта към ваша разплащателна сметка, за което ще ви е нужна само личната ви карта. Потребителските кредити се отпускат много по-трудно заради големите изисквания на кредиторите. И все пак имайте предвид, че лихвата по кредитните карти също е висока, така че бъдете разумни. Банките са склонни да договорят с клиента по-ниски лихвени проценти за хора с добра кредитна история, от което бихте могли да се възползвате.

Още по темата