Обратно
17.4.2020

Какво да правим вкъщи, когато сме под карантина?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Животът е непредвидим! Кой е очаквал да дойдат дни като тези, които сега преживяваме!? Едва ли са много хората, които и в най-песимистичните си представи са допускали подобна мрачна картина да обгърне целия свят. Поради силно заразен и опасен за живота и здравето вирус, милиони хора стоят под карантина по домовете си и могат да ги напускат само с ограничение.

Изпитанието, наречено стоене под карантина

Съвременният човек е загубил много от това, което нашите прадеди са притежавали и най-вече връзката със земята, природата и цялото творение. По-голямата част от времето си той прекарва пред екран, а това отнема много от неговата изобретателност, жизнени сили и чувствителност към истинския живот. Днес сме поставени под изпитание, което бихме могли да преборим, ако не се поддаваме на мрачните мисли и на бездействие.

Какво по-хубаво от това да създадем нещо

Ние сме творчески същества и в нас дреме голям потенциал за създаването на различни материални или нематериални неща, които могат да са от полза за останалите. В това време на карантина можем да създадем нещо в малкото пространство, където сме затворени и да сме истински удовлетворени от постиженията си. Тук ви представяме примери на това какво да правим и какво да избягваме да правим у дома, докато сме под карантина.

Не на телевизията по време на карантина!

Гледане на телевизия? Това сме го правили и преди карантината, но днес новините могат да доведат до по-голяма депресия и отчаяние откогато и да било преди. В резултат идва самосъжалението и нежеланието да се прави каквото и да било. Затова съветът на специалистите е да не следите всички новини по време на карантина. Те по никакъв начин няма да повлияят положително върху личното ви благополучие и здраве.

Ориентирайте се към дейности, които бихте могли да извършите с ръцете си – нещо, което би ви отнело време, каквото сега имате в изобилие. Това не се отнася за всички санитарни и дезинфекциращи дейности, които без друго са били задължителни и преди тези дни. И така, ето някои съвсем практични идеи:

Полезно занимание по време на карантина – шиене на маски

Бихте могли да започнете да шиете маски за себе си и за свои близки. В интернет има много модели за шиене, представени по лесен за копиране начин и които бихте могли да ушиете на ръка, ако нямате шевна машина.

Почистване на прозорците

Оползотворете старите дрехи, като ушиете маски от тях или ги използвате за почистване на прозорците. Когато замърсените прозорци и дограми блеснат, през тях ще влязат повече слънчеви лъчи, които ще осветят жилището ви и неусетно ще ви донесат слънчево настроение през тази пролет на изолация и стоене вкъщи под карантина.

Знаете ли, че?

Знаете ли, че слънчевите лъчи имат антибактерицидно действие и унищожават много от вредните вируси и микроби? Така почистването на прозорците не само ще освежи обстановката у дома, но и ще ви предпази от болести.

Шиене на гоблен

Ако винаги сте искали да ушиете гоблен, но не сте намирали време за това, сега е идеалният момент да оползотворите дългите часове у дома. Шиенето на гоблен натоварва очите, но е много приятно и успокояващо. Почивайте си често, като се взирате в хоризонта, за да отморите очните мускули и отново се върнете към това приятно изкуство.

Подреждане на дома

Докато сте под карантина, подредете жилището си, като пренаредите рафтовете, надпишете кашоните с книги или други дребни джунджурии, приберете ските, приберете зимните дрехи и извадите и подредите пролетните в гардероба. Явно е настъпило времето за пролетно почистване, в което да изхвърлите всичко ненужно или да го дадете на някой, който има нужда! Подреждането на дома е досадна работа, но в края ще почувствате удовлетворение и ще заспите по-дълбоко през същата нощ. Нещо повече – след подреждането ще ви се отвори допълнително пространство, което ще ви е от особена полза в това време.

Физически упражнения

Не можем да пропуснем тази част от ежедневието. Те са жизнено необходими в такъв момент. Освен ако не сте развили навика да не вечеряте, по всяка вероятност ще ви се наложи да редуцирате теглото си.

Жена, тренираща вкъщи, по време на карантина

Какви са опциите?

Има различни приложения за смартфони, които могат да ви помогнат да следите поетите чрез храната калории, изгорените по време на упражненията калории, както и цели програми с упражнения, които да следвате. Ако ги използвате, ще сте по-мотивирани да си правите тренировки вкъщи.

Разговори с близки и приятели по време на карантина

Едно от най-трудните за понасяне неща по време на карантина е липсата на общуване и социални срещи. Хората не са създадени със способността да съществуват самостоятелно. Но именно при карантина много хора са принудени да стоят изолирани от обществото и съвсем сами. За да преодолеете самотата в такъв момент, просто се обадете на приятели и роднини. Дори не е нужно да изразходвате минути към оператора, защото можете да се свържете по вайбър или други безплатни онлайн програми за комуникация. Въпреки ограниченията ще се почувствате по-малко самотни след един такъв разговор. И със сигурност няма да ви е скучно.

Какво са правили велики личности по време на карантина?

Историята помни много велики личности, които поради една или друга причина са били в изолация. Те са използвали това време, за да оставят своята следа в човешката история. Ето и конкретни примери:

  • Руският писател Александър Пушкин по време на холерната пандемия през 1830 г. е създал около 30 стихотворения, множество повести, разкази и приказки, които и до ден-днешен се четат.
  • Великият композитор Фредерик Шопен също е прекарал три месеца в изолация заради болест, а килията в манастира му е била с изглед към гробище. Въпреки влошеното си здравословно състояние, той създава почти всички прелюди, една балада, мазурка, полонез и скерцо именно през този период.
  • По време на подобна продължителна изолация Мартин Лутер превежда целия Нов Завет на Библията на немски.
  • Може би ще се изненадате да разберете, че законът за земната гравитация, също е бил открит по време на изолацията на великия учен Исак Нютон заради чумна епидемия.

Кой знае, може би в това време на стоене под карантина в някой от вас дремят спотаени гении и шедьоври, които само чакат да бъдат открити, за да допринесат за добруването на света!

Още по темата