Обратно
2.10.2020

Какво трябва да знаем, преди да решим да си правим татуировки?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Татуировките съществуват от много време – буквално от хиляди години. Днешните асоциации, които имаме с татуировките, са, че те се правят най-вече от млади хора. Мненията относно правенето на татуировки и техните естетически качества за разделени. Едно е факт – през 21-ви век татуировките са все така популярни. Преди обаче да се засилите и да си татуирате някоя пеперуда или паяк, трябва да имате предвид някои основни моменти, които експертите в областта напомнят.

Подгответе пари, ако искате татуировки

Ако смятате, че можете просто да подхвърлите някаква малка сума за малка татуировка, защото си представяте, че идеята ви не е сложна за изпълнение, то по-добре не го правете. Откажете се от татуировки изобщо и преразгледайте отношението си към тях. Татуировката е скъпо удоволствие, а наистина добрата татуировка – още повече. Ако тръгнете с наглата, че ще си намерите „татуировка евтино“, то вие рискувате да попаднете в безотговорни ръце и да си изпатите. Ако сте се решили, то подгответе добра инвестиция.

Не бързайте с избора на татуировки

Не си струва да избързвате с избора на татуировка, а дори и с избора на концепцията. Хората си менят мнението и настроението прекалено бързо. Напълно е възможно формата, която ви е харесала днес, да ви се стори грозна утре. Не искате да съжалявате за татуировка, която не само струва немалка сума пари, но и ще ви остане до живот. Вместо да бързате, разгледайте картини, рисунки и концепции на вашата идея. Консултирайте се със специалист, който ще ви разкаже какво ще изглежда по-добре. Най-важният принцип е да не съжалявате за избора си.

Правенето на татуировки ще боли

Разбира се, всеки има различен праг на болка. Но със сигурност е по-добре да се приготвите да ви заболи, отколкото да се окажете неприятно изненадани. Все пак говорим за използването на игли и пробиването на чувствителна кожа. В зависимост от размера на татуировката, процесът може да отнеме време. Ако не сте готови да издържите болката, то се замислете дали наистина искате татуировки.

Възможни алергии

Както при други процедури върху кожата на човек, и при татуировките има опасност от алергична реакция. Задължително се консултирайте с вашия лекар преди да се втурнете към татуировката, особено ако знаете, че имате някакви кожни алергии. Реакциите на кожата ви могат да включват сърбеж, дразнение, но може да се стигне и до подуване и почервеняване. Могат също така да се образуват неприятни кожни формации покрай татуировката. Важно е да наблюдавате и да усещате как реагира кожата ви на процедурата.

Важно е също да знаете, че ако възнамерявате да правите кръводаряване, то трябва да минат поне 6 месеца, след като сте се татуирали.

Изберете надежден татуист

Много хора се доверяват само на приятели и това е разбираемо. Все пак отдавате кожата и здравето си в ръцете на един човек. Ако нямате познати или приятели, които да се занимават с това, то най-добре е да заложите на човек с добра репутация и да не рискувате с цената. Цената за татуировка често е доста висока, но по-високата цена като правило говори за повече професионализъм. Освен това някои татуисти се специализират в конкретен вид татуировки, затова освен всичко друго трябва да откриете човек, който умее да рисува това, което искате вие.

Хигиената в студиото

Когато си избирате татуист и студио, обърнете внимание на хигиената вътре. Това е ключов фактор в такава деликатна работа. Иглите, мастилото, столовете и масите трябва да са в идеално поддържана среда. В противен случай рискувате със здравето си. Не искате да попаднете на безотговорен татуист, който подхвърля игли наляво-надясно.

Къде ще е татуировката?

Изборът на място за татуировката е също толкова важен, колкото избирането на самия дизайн. Искате да бъде на скрито място или на видно място? Какъв е смисълът на татуировката и как се свързва тя с мястото? Отново си напомнете, че татуировката е до живот. Ако е на видно място, то трябва много добре да осъзнаете, че ще се вижда винаги. В избора на място се включват и фактори като размер на самата татуировка и форма – все пак искате тя да бъде хармонично изрисувана върху тялото ви. Не подценявайте и фактора „работно място“, въпреки че много работодатели не вземат предвид вашите татуировки, съществуват и позиции и типове работа, които не приветстват татуировки. Това обикновено са позиции, които изискват контакти с клиенти.

Защо ще си правите татуировки?

Има ли конкретен повод, смисъл, събитие? Или сте стигнали определен етап от живота ви и искате да го отбележите с татуировки? Категорично не се препоръчва да си правите татуировка, просто защото е модерно, защото сте в някакво временно емоционално състояние, да се изфукате или по някаква друга временна причина. Има огромен шанс много да съжалявате после.

Татуировката изисква грижа

След като си направите татуировката, имайте предвид, че ще се изискват определени хигиенни навици и грижи, преди тя да бъде напълно готова. Тъй като тя съвсем няма да бъде готова веднага. Източници твърдят, че оздравяването на кожата отнема до две седмици. Грижата за вашата нова придобивка е изключително важна, ако искате да предотвратите инфекции и наранявания. Следвайте указанията на татуиста ви внимателно и дисциплинирано, защото здравето на зоната, в която е нарисувана татуировката, е изключително важно и крехко. Освен това бъдете готови след време отново да посетите татуист, защото татуировката може да има нужда от поддръжка, ако искате да изглежда идеално.

Една татуировка и край?

Много хора разказват, че преди да си направи първата татуировка, човек напълно нормално може да преживее без нея. След като си я направи обаче, започва да си мечтае за втора, после за трета и така нови татуировки изникват една по една по тялото му. Това се случва дори, след като човекът се е убеждавал, че с него това няма как да се случи. Да, имайте предвид, че след първата татуировка може да ви се прииска да си направите и втора, и трета, и четвърта.

Още по темата