Обратно
5.2.2020

Кои бяха основните причини да се теглят бързи кредити през 2019?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Проучване, проведено през юли 2019 г., разкрива основните причини, поради които за последните 12 месеца днешните потребители стават клиенти на кредитните компании и прибягват до тегленето на бързи кредити. Вероятно ще ви е интересно да видите тази статистика и ако самите вие сте клиенти на кредитна компания, да съпоставите вашите причини за теглене на кредит с тези на другите хора.

Инфографика за основните причини за теглене на бързи кредити през 2019

И така, нека видим кои са перата в бюджета, за които потребителите теглят най-много бързи заеми.

Една от основните причини е подобрението на дома

Най-голям процент от клиентите на кредитни институции теглят кредити за закупуването на битово обзавеждане като мебели, телевизори, перални, миялни машини и други. Това са цели 40% от кредитополучателите.

Следващата по големина група, равняваща се на 23%, тегли бързи кредити за подобрение на дома, което включва всякакви ремонтни дейности като шпакловане и боядисване на стените, поставяне на окачен таван, смяна на плочките в банята, поставянето на паркет или ламинат в хола и прочие.

Други 13% теглят кредити с причини, свързани с поправка на материални щети, както и за домашни потреби.

Проучването показва, че преобладаващата част от кредитополучателите, съставляващи общо 76%, теглят бързи кредити, за да направят дома си по-привлекателно и удобно място за живеене.

Непосредствените нужди са друга от основните причини

Следващите 20% от ползващите кредити ги теглят, за да си осигурят ежедневните потребности като например закупуването на храна, а 10% от хората се принуждават да теглят заем, за да изплатят месечните си сметки.

Причини за бързи кредити - закупуването на храна

За 4% от потребителите причини да ползват кредити са да си купят вещи, необходими в ежедневието, като например дрехи.

Развлечение

10% от хората теглят заеми, за да отидат на почивка. 8% пристъпват към тегленето на кредит, за да организират частни или семейни тържества като рождени дни или за да се подготвят за Коледа, за юбилей или дори за сватба, а 3% закупуват с изтеглените кредити подаръци за специални събития, което поставя кредитите, теглени за развлечение, на трето място в класацията.

Погасяване на дългове

Причини за 16% от потребителите да теглят кредити са да изплатят други свои задължения и заеми, докато 3% плащат данъците си с изтеглените кредити.

Младо семейство, имащо причини да изтегли заем, заради нуждата от средства за погасяване на друг такъв

Медицински разходи

Противно на очакванията, хората които теглят бързи кредити, за да платят някакви свои медицински разходи, са едва 12%, т.е. повечето хора, изпаднали в затруднено финансово състояние заради болест, предпочитат да намират други начини за справяне с положението.

Образование

Едва 3% теглят кредити, за да заплатят образованието на децата си или да подготвят своя първокласник за първия учебен ден.

Други причини

В групата „Други“, които не са отбелязали никоя от посочените причини за теглене на кредит, остават 5% от потребителите.

Заключение

След направения анализ можем да класираме основните причини за тегленето на кредити от небанкови институции по следния начин:

  1. Подобрение на дома – 76%
  2. Непосредствени нужди – 34%
  3. Развлечение – 22%
  4. Погасяване на дългове – 19%
  5. Медицински разходи – 12%
  6. Образование – 3%
  7. Други – 5%
Кандидатствай сега

Още по темата