Обратно
17.10.2019

Колко струва една сватба в днешно време?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Казват, че човек дори добре да живее, рано или късно се жени. И дори това да е клише, което хвърля шеговито-негативна светлина върху свещения ритуал на сватбата, истината е една – действително рано или късно човек, който иска да създаде семейство, се жени. В България тенденцията за живеене на семейни начала е налице, но никой не е отменил сватбите и хората все пак продължават да се женят. Колко обаче струва организирането на сватба в България?

Сумите, за които ще стане дума, могат да се различават в зависимост от това доколко пищна искате да бъде сватбата ви, каква рокля ще си избере булката, какъв фотограф ще бъде нает и много други фактори.

Фотограф за вашата сватба

Едва ли има сватба, която може да мине без фотограф. Все пак искаме да запечатаме най-хубавите мигове от живота си в снимки и видео, нали така? Има изключително много талантливи фотографи, а фотографията се развива с големи темпове в България. Един сватбен фотограф може да струва до 1500 лева, а и нагоре, в зависимост от това какво искате от него. Вземат се предвид услуги като хореография, предсватбена фотосесия, видео на интересните моменти, допълнителни часове, фотокниги, заснемане с дрон и прочие.

Отделно фотографът може да направи специално сватбено видео с различна дължина, като цените за отделно видео могат да между 500 и 1000 лева в зависимост от качеството и времетраенето.

Фолклорна формация за сватба

За да е истинска българска сватба, много млади двойки (или родителите им) поръчват и фолклорна формация, която да забавлява гостите. Тук става дума за професионални танцьори, които да изпълняват хора, ръченица и други фолклорни изпълнения, за да придадат автентичност на сватбата. Често формациите организират и различни фолклорни ритуали като люлеене на булката, забулване на булката, бръснене на младоженеца и прочие.

Цената, в зависимост от хореографията, варира между 200 и 500 лева, но може да стигне и много повече, ако имате желание за нещо много по-впечатляващо.

Оркестър, музикална банда или солов изпълнител

Това е в зависимост от вкуса на двойката. Тук може да става дума за съвременна рок група или индивидуален изпълнител. Оркестърът може да бъде фолклорен. Живата музика винаги е по-вълнуваща и не оставя време на гостите да скучаят. Наемането на известен изпълнител или група естествено не е по джоба на всеки. Затова има и много начинаещи или не толкова известни изпълнители, които от сърце и душа ще направят празника ви незабравим. Цената може да достигне 500-600 лева за „нисък клас“ изпълнители и хиляди левове, ако искате първокласно забавление по време на целия празник. Разбира се, на дневен ред за вашата сватба винаги стои и наемането на DJ, който да миксира музиката за вас.

Храна и напитки

Още една изключително важна част от вашата сватба е масата и най-вече – какво да сложим на нея. Със сигурност ще трябват 3 блюда и достатъчно алкохол, за да напоите всичките си гости и никой от тях, включително и вие, да не си тръгне прекалено трезвен от най-запомнящия се празник на вашия живот! Цената за куверт на човек може да стигне до 100 лева, но често можете да откриете прилични варианти и за половината на това.

Сватбена торта

Е, не може и без тортата! Като правило, колкото е по-голяма тортата за една сватба, толкова по-скъпо ще струва. А вие не искате да оставите някого от гостите си без торта, нали така? Има торти с интересен дизайн, замисъл и цяла хореография. Малка торта би струвала около 100 лева, но ако очаквате трицифрен брой гости и искате тя да е наистина специална, то може да похарчите дори 500 лева.

Покани за вашата сватба

Очертава се поканите да са най-евтината част от вашата сватба. Може да намерите покани с поръчков дизайн за 2-3 лева бройката, което е много добра цена.

Брачни халки

Брачните халки, ако сте се спрели на златни, варират между 50 и 500 лева. Тук всичко зависи от предпочитанията ви – дали искате класически брачни халки или нещо по-различно за вашата сватба.

Брачни халки, поставени на ръцете на младоженците на тяхната сватба

Булчинска рокля!

Един от най-очакваните моменти за младата булка е изборът на сватбена рокля. Вариантите са много, както и цените – те могат да бъдат между 500 и 2000 лева, като една прилична рокля за сватба ще е на цена някъде по средата.

Църковен брак и граждански брак

Църковният брак (венчание) може да ви струва около 500 лева, а гражданският е по документи безплатен, но влече след себе си редица странични разходи, което изравнява цената му с църковния.

Специален булчински букет

Както знаете, булката по някое време от сватбата трябва да хвърли букета зад гърба си и която дама хване букета, ще бъде следващата булка. Естествено, букетът също трябва да е специален и като такъв може да ви струва около 100 лева.

Водещ на вашата сватба (организатор, импресарио)

Може би най-важната част от целия ценоразпис е именно водещият! Той е човекът, който ще се грижи всичко да се движи по мед и масло, ще подканва на танци, ще организира събитията, ще обявява наградите от игрите, ще забавлява гостите постоянно! На неговото чувство за хумор, отговорност и организираност ляга цялостното впечатление от вашата сватба. Водещият може да е част от сватбена агенция, но може да работи и сам. Има изключително голям брой млади, забавни, енергични и пълни с идеи млади хора, които с голямо желание се занимават с тази дейност. Действително за да си добър водещ, се изисква талант. За добър водещ се изискват и пари, естествено. Един водещ може да ви вземе около 1000 лева за сватбата, но има и много по-евтини и много по-скъпи варианти.

Красиво подредена зала за сватба

Сватба е!

Има още много детайли за една сватба, които със сигурност ще трябва да вземете предвид – украса, подаръци, сватбена рамка, сватбена книга и много, много други. Общата цена за сватбата ще варира според нейната пищност, броя на гостите ви, храната, мястото, хората, които наемате и всички останали фактори. Трудно може да се определи универсална средна цена, но нека се спрем на 10 000 – 12 000  лева. Нека вашата сватба е незабравима!

Още по темата