Обратно
29.11.2020

Плуване – ползи и плюсове за здравето на човек

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Плуване – това е спортна практика с многобройни ползи. То ви позволява да изследвате какво има под водата, но заедно с това предоставя и прекрасен начин да изградите атлетична физическа форма. Това е вторият най-практикуван спорт в света и за разлика от много други атрактивни спортове, не уврежда здравето на участниците. Ако можете да плувате, можете да участвате и в много други видове спортове, свързани с него като ветроходство, водна топка, сърфиране и т.н.

Някои ползи от практикуването на плуване

Отслабване чрез плуване

Плуването представлява отличен начин за оформяне на фигурата. Когато плувате с бавно или умерено темпо, горите около 350-400 калории в час. Ако се опитате да плувате по-енергично, калориите стигат до 500-600 в час. А това го прави също толкова ефективно и натоварващо, колкото и бягането. То помага да намалите мазнините в тялото. Ако желаете да практикувате плуване с цел отслабване, за най-добри резултати намалете ежедневния прием на калории и се ориентирайте към здравословно хранене.

Заздравяване на мускулите с плуване

Чрез плуване не само се извайва тялото, но и се дава сила на мускулите. По-голямото натоварване постепенно увеличава издръжливостта и силата. В допълнение към оформянето на мускулите, този вид спорт прави тялото по-гъвкаво и адаптивно към различните сезони.

Помага на мозъка

Този спорт помага на паметта, концентрацията и повишава вниманието. Той възстановява увредените мозъчни клетки, увеличава притока на кислород в мозъка и подобрява кръвообращението, с което се подобряват и всички жизнени показатели и функции в организма.

Повишава настроението чрез плуване

Както почти всеки друг вид спорт плуването увеличава ендорфините в тялото и допринася за повишеното настроение и за чувството на щастие. То прогонва депресията и тревожността, като подпомага и укрепва нервната система.

Увеличава капацитета на белите дробове

Плуването е чудесен спорт за увеличаване капацитета на белите дробове. Ако страдате от астма или астматичен бронхит, то практикуването на плуване е идеално лекарство за вас, тъй като на хора с подобни заболявания не се препоръчва да бягат. Плуването е щадящ спорт, който ще укрепи здравето ви и ще ви помогне да се преборите с болестта.

Дълголетие

Хората, които тренират плуване, живеят по-дълго и това е съвсем естествено, като се има предвид, че освен физическите ползи за тялото, този спорт помага за успешното справяне с ежедневния стрес и депресията. Проучване между 40 000 мъже, част от които са се занимавали с плуване или водни спортове, а останалите са практикували джогинг, разкрива, че рискът от преждевременна смърт спада с 50% при тези, които плуват редовно.

Плуване в басейн

Какви опасностите крие плуването?

За съжаление, освен ползите, които носи, плуването може да бъде и опасно. Ако се плува в естествени водни басейни, съществуват редица течения, водовъртежи, дънни ями, водорасли, тиня, вероятност от мускулни крампи и други, които създават реален риск за плуващия. Нека се запознаем по-подробно с основните опасности при плуване, за да можем по-ефективно да ги избягваме, докато практикуваме любимия си спорт.

Дънни ями

Можете да ги срещнете както в морето, така и в по-малките басейни като язовири и реки. Обикновено човек пропада внезапно и ненадейно, което предизвиква паника и съответно той започва да се дави. Ако посетите охраняван плаж, червените шамандури са предупредителен знак за наличието на такива дънни ями. Не бива да се доближавате до тях. Ако се случи все пак да пропаднете в дънна яма, най-важното е да запазите самообладание, за да си помогнете, като изплувате от нея. В случай че не можете да плувате, се придвижвате по дъното с отскоци към по-плиткото място.

Скачане в непознати води

Това рисково начинание е изключително опасно заради възможните подводни скали или остри предмети, които могат да се крият под водната повърхност. Ако се сблъскате с тях, това може да причини не само сериозни травми и парализа, но и загуба на съзнанието и дори смърт. За да избегнете тази опасност, обстойно изследвайте дъното за опасни предмети, преди да решите да скачате във водата.

Друга сериозна заплаха при плуване е студената вода

При рязката промяна в телесната температура, тялото реагира на този шок, като спира дишането. В такъв момент е възможна загуба на съзнание и дори внезапна смърт. Ако сте се загрели под лятното слънце, не се препоръчва внезапно да се втурвате към водата. Дори и тя да не е много студена. Необходимо е постепенно и плавно влизане във водата, с предварително намокряне на крайниците, лицето и областта на сърцето, за да дадете възможност на тялото си да привикне с температурата преди пълното потапяне.

Мускулни крампи

Това е още така нареченото схващане на мускулите. То също представлява опасност при плуване, тъй като предизвиква силна болка, моментно парализиране на крайника и води до паника. За да се предпазите от подобно преживяване, е добре преди да започнете да плувате, да загреете всичките си мускули. Ако все пак по време на плуване получите мускулни крампи, най-важното е да запазите самообладание и да се задържите на повърхността на водата, докато болката отмине и мускулът се отпусне.

Какво да правим, в случай че попаднем на подводно течение?

Едно такова течение би могло да отнесе плувеца далеч от брега, особено ако той се опита да плува срещу него. За да избегнете тази опасност, плувайте косо на течението, докато излезете от движещата си ивица, след което доплувайте до брега.

Най-опасният риск от плуването е попадането във водовъртеж, защото той засмуква плувеца надолу. Само изключително добър гмуркач и плувец може да се отърве невредим в такава ситуация. Единственият вариант да излезе от водовъртежа, е да отиде към дъното и след това да изплува настрани.

В заключение

Когато бъде практикувано правилно и безопасно, спортът плуване представлява чудесен алтернативен вариант на фитнес упражненията или останалите видове спорт, които вероятно са ви омръзнали. То не само освежава и ободрява човека. То подпомага свалянето на излишните килограми и стимулира кръвообращението, но и изгражда защита срещу вирусните и простудните заболявания и съдейства за дълголетието.

Още по темата