Обратно
13.4.2015

Защо Финансовата Култура На Гражданите Е Важна

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Живеем в свят, в който сякаш няма граници. Можем да се качим на следващия самолет и да заминем на далечно пътешествие. Ползваме безжичен Интернет, за да си пишем с приятели часове наред в социалните мрежи. Говорим си ежедневно с роднини и близки в чужбина през различни приложения и пред очите ни са всички онези стоки и услуги от рекламите. Целият свят сякаш ни крещи – „вземи сега“, „живей сега“, „не можеш без тези обувки“, „трябва ти този телевизор“. И ние често се чувстваме притиснати от обстоятелствата във финансов аспект. Имате ли чувството, че сякаш, ако изпуснете точно тази промоция светът ще свърши? Тук идва моментът с финансовата култура.

Защо е финансовата култура е важна реално?

Рекламите ни убеждават, че всичко е възможно, лесно и на една ръка разстояние. Това, разбира се, невинаги е цялата истина. Човешката същност не се изразява чрез покупката на стоки, а в постигането на спокоен и хармоничен живот. За тази цел всички трябва да се научим разумно да инвестираме и харчим парите си. Така ще се справяме добре с издръжката на собствения си живот и този на нашето семейство.

За финансовата култура се говори малко и обучение по нея в училище откровено липсва. Този тип информация за управлението на личния бюджет е от изключителна важност за доброто на цялото ни общество. Едно погрешно финансово решение, едно залитане, когато сме по-млади, лесно може да окаже пагубно влияние на целия ни по-нататъшен живот и неговото качество.

Родителите – основа за наличие на финансовата култура

Основите на финансовата култура на всеки човек трябва да се постави от родителите, където темата за парите и тяхното разумно разпределение не бива да бъде табу. Именно там, в семейството, човек трябва да придобие умения по планиране на бюджета и на собствените си разходи.

Логиката при спестяването на средства и животът на кредит е проста – когато спестяваме, ние заделяме пари за бъдещите дни. Когато купуваме ненужни вещи на кредит, ние харчим пари от бъдещи доходи, вместо да използваме взетия бърз потребителски заем, за да гарантираме по-доброто качество на нашия живот.

Модерните технологии – в помощ за поддържане на финансовата култура

Днес, хората имат достъп до различни мобилни приложения за управеление на разходите и технологии, които допълнително могат да им помогнат в планирането на приходите и разходите. Постигането на базова финансова култура не е прищявка, а реална необходимост. В помощ идват и многото полезни книги за лични финанси, изписани от утвърдени автори.

Кредитът като възможно решение при възникнала нужда

Всеки човек от 21 век следва да знае не само начините, чрез които можем да пестим средства и да добавяме допълнителни такива към бюджета си. Трябва да сме наясно също с възможните финансови рискове, които понякога животът ни поднася спонтанно. Независимо от доброто ниво на финансовата култура обаче (не и без помощта на смутните времената, в които живеем) можем да достигнем до онзи момент, в който имаме нужда от пари на заем – бързо, без безкраен набор от документи и поръчители.

Най-често тези пари назаем идва под формата на кредити. Те са малки и от типа „кредит до заплата“. Продиктувани са от разходи, които на обща база едва ли биха изненадали някой. Може би обаче сме получили невъзможно висока сметка за ток през зимата? Може би някой близък от семейството се нуждае от спешно лечение? А може би трябва да платим за важни курсове, който ще ни помогнат да повишим знанията и професионалната си квалификация?

Намиране на правилната фирма за бързи кредити

Времената, когато можехме да разчитаме на приятели за паричен заем отминаха. В такива кризисни ситуации, когато финансовата култура не ни е помогнала, тъй като е изскочил непредвиден разход, най-разумното, което можем да направим е да потърсим лоялна и отговорна финансова компания за бързи кредити като Вивус, която е доказала значително по-социалния си и внимателен подход към клиентите си и техните проблеми.

Имаш спешна нужда от пари на заем? Чудиш се как да си ги осигуриш? Бърз заем от Вивус – точното решение в точния момент!

Още по темата