Обратно
24.8.2017

Как да пестим пари

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Вероятно през главите на не един или двама човека е минавала мисълта „Как да пестим пари?“. В днешното ежедневие, изпълнено с множество разходи, обикновено парите не ни достигат. Не ни достигат да си направим някоя екскурзия до мечтана дестинация. Не ни достигат да си купим нещо за себе си, което отдавна искаме. Не ни достигат да посрещнем непредвиден и неочакван разход. Затова би било чудесно да имаме малко заделени настрани средства, с които да си помогнем при нужда. Но как да пестим пари реално, какво можем да правим, за да се случи това.

Няколко съвета как да пестим пари бързо и лесно

Най-трудното при пестенето както при почти всяко едно нещо е това да започнеш. Нужно е малко време и търпение, за да се свикне с малките неща, които ни помагат да пестим. Но стъпка по стъпка целта може да бъде постигната.

Първа стъпка в това как да пестим пари е да записваме разходите си

За да започнем да пестим, трябва да разберем колко харчим. Освен това трябва да знаем и за какво точно харчим. Тук можем да си направим опит – за един месец да записваме всеки харч, който правим. Правейки си този списък, на края на месеца ще знаем точно колко пари сме изразходили и точно за какво. Освен това можем да си сортираме списъка по раздели – например храна, сметки, кредити, вноски и прочие. Така картинката ще се изясни още повече.

Втората стъпка как да пестим пари е съставянето на бюджет

След като сме си сортирали разходите, вече ще можем да преценим къде и за какво харчим най-много и можем ли да си позволим да съкратим похарченото там. Можем да си съставим един бюджет, в който да планираме как ще се отнасяме с парите си през следващия месец. След като вече сме решили от какво ще се опитаме да спестим, можем да зачислим отделената сума като евентуален разход за нещо изскочило спешно. Ако има някакъв разход, който не е ежемесечен, също трябва да се включи – например купуването на винетка или пък на дърва за огрев.

Ясен план за спестяване

Знаейки колко точно харчим и колко печелим, трябва да се опитаме да си създадем навик да отделяме настрана част от това, което печелим. Ако можем да отделим 15-тина процента, би било добре. Ако можем да отделим повече би било още по-добре, разбира се. Ако не можем да отделяме нищо обаче, отново трябва да премислим кое можем да ограничим, за да разберем колко бюджет имаме за спестяване.

Трябва да си поставим спестовни цели

Ако сме си поставили спестовни цели в началото, можем по-лесно да започнем да пестим. Ако знаем, че спестим ли определена сума, ще я използваме за нещо конкретно, то ще имаме стимул да пестим повече. Знаейки, че искаме да си направим екскурзия до някоя екзотична дестинация или да си купим кола или да направим ремонт, имаме цел, към която да се стремим. Имаме мотив, който да ни кара да пестим. Използвайки този калкулатор, можем да пресметнем по колко на месец трябва да пестим, за да си осигурим желаната сума за желаната цел (б.а. калкулаторът е на английски език).

Трябва да имаме приоритети

Всеки човек има различни приоритети и преследва различни цели. Така че всеки човек преценява кое е на преден план за него. Определяйки си кое е най-важно за нас, можем да започнем да пестим най-много за него. Ако има други неща, които могат да изчакат, то за тях или не започваме да пестим в момента или заделяме минимални средства.

Автоматични преводи към спестовна сметка

Ако си отворим спестовна сметка, разполагаме с място, на което да стоят само парите, които искаме да си заделяме. Можем да насочим част от средствата, които по принцип получаваме през месеца, да отиват директно в тази спестовна сметка. По този начин вероятността тези пари да бъдат изхарчени намалява. Знаейки, че парите са вече там и че в разплащателната ни сметка са само тези, които можем да изхарчим за месеца, няма да мислим прекалено много как и дали ще спестим през съответния месец.

Проследяване на прогреса на спестяване

Ако знаем, че си вкарваме опредена сума за спестяване, можем да проверяваме колко точно напредва размерът на тази сума. А виждайки увеличаването й, това може да ни изиграе ролята на мотивиращ фактор. Може да ни накара да пестим още и още.

Малко трикове как да пестим пари

Има доста малки трикове, които да ни помогнат да пестим.

Ако имаме ненужни вещи, дрехи и прочие, които знаем, че не ползваме, можем да ги продадем и да изкараме малко пари от тях.

Можем да следим за продукти на промоция в големите вериги магазини и да пазаруваме тогава, когато има такива. Така пестим, заплащайки по-малка сума, отколкото по принцип струват съответните продукти.

Можем да си носим храна от вкъщи на работа. Така няма да даваме пари за обяд или закуска. Освен това можем да си правим кафе сутрин вкъщи, вместо да си го купуваме на път за работа.

Ако сте мъж, можете да си купите машинка и да се подстригвате вкъщи, за да пестите от фризьор. Разбира се това е, ако прическата не е прекалено сложна. Ако сте жена, можете да правите маникюра си сама вкъщи, вместо да ходите на маникюрист.

Можем да мием колата си сами, вместо да я оставяме на автомивка. Освен това все по-голяма популярност добиват автомивките, на които можеш сам да измиеш и изчистиш колата срещу минимална сума.

Някои хора пътуват всекидневно с градски транспорт. Винаги излиза по-евтино, ако си купим карта за пътуване, вместо да си купуваме отделни билетчета всеки ден директно от автобуса, трамвая, метрото и прочие.

Хубаво е да използваме банкомат на обслужващата ни банка, когато си теглим пари. В зависимост от условията, при които сме открили сметката си, транзакциите или нямат такси или са по-малки, отколкото ако теглим от банкомат на друга банка. Така ще можем да спестим и по някой излишно даден лев за транзакции.

Още малко полезни трикове как да пестим пари

Има някои на пръв поглед дреболии, които обаче могат да ни помогнат с пестенето на средства. Замисляли сте се колко често оставяте лампите да светят излишно? Или пък колко силно пускате водата да тече при положение, че не е необходимо? Ако пускаме щорите през лятото и ги вдигаме през зимата, ако затваряме вратите след себе си, ще можем да спестим от отопление. Само това простичко действие може да промени температурата с един-два градуса. Ако се обзаведем с енергоспестяващи уреди и направим топлоизолация на жилището си, имам възможност да пестим електроенергия.

Възползвайте се от всички безплатни неща, които ви се предлагат, тъй като те са наистина много. В днешно време особено интернет ни предлага хиляди възможности. Спокойно може да се намерят безплатни уроци, курсове, книги и прочие. В същото време качеството на съответните курсове например е понякога дори по-високо от такова на присъствени часове.

Има много фактори, които могат да помогнат да започнем да пестим. Има много неща, които можем да правим или да не правим, за да можем да си отговорим на въпроса „Как да пестим пари?“. Нужна е просто воля, търпение и цел, заради която искаме да пестим.

Още по темата