Обратно
23.6.2019

Как да спестим пари за море през лятото?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Ах, морето… Да, лятото вече си дойде и който още не е започнал да обмисля почивката си на морето, със сигурност ще го направи съвсем скоро. Няма нищо по-хубаво от сладкото предвкусване на морския бриз, шума на вълните, които удрят брега и опияняващите летни нощи с приятели или с любимия човек. Напълно справедливо ще е да кажем, че всеки се стреми да направи лятото си колкото се може по-приятно и всяко лято носи със себе си история. Всичко това звучи прекрасно, но след мечтите идва и реалността – трябва и да спестим пари за море. Тази статия е именно за това, особено ако до днес сте били достатъчно неблагоразумни да не спестите нито лев.

Все още има време да спестите пари за море

Първото нещо, което е хубаво да си кажете, е „има време“. Не е задължително да се втурнете на море още от юни месец. Точно обратното – повечето българи са наясно, че ранният септември също е чудесен период за море по Българското Черноморие, тъй като основният поток от туристи вече си е тръгнал и цените по курортите чувствително спадат, а времето е още топло. Това всъщност е и индиректен начин да спестите пари за море – просто изберете по-евтиния период и може да спестите 15-20% от сумата, която иначе бихте изхарчили през август.

Започнете още днес и спестявайте пари за море малко по малко

Може да звучи банално, но колкото повече време спестявате, толкова повече ще спестите. Дайте си повече време, така че да заварите морето през юли или август (ако отхвърляте варианта със септември, разбира се).

Обикновено големите спестовни планове при хората не работят, защото една прекалено голяма цел по-скоро ни заставя да се откажем, отколкото да ни мотивира. Така че не си казвайте „на заплата ще отделя 500 лева за море“, защото това е много вероятно да не се получи. Всички сме хора, а хората имаме неприятния навик да си измисляме оправдания, на чието основание да харчим за глупости. Вместо това си кажете „на края на седмицата ще отделя 50 лева за море“. Това вече е друго нещо. 50 лв. нямат тежестта на 500 и така постигането на целта с пестенето на пари за море изглежда много по-достижимо.

Спестявайте от малки неща

Тук идва и спестяването от глезотии, ненужни лакомства, удобства и прочие. За съжаление резултатът от подобно спестяване не се вижда веднага и съответно няма такъв психологически ефект върху нас – струва ни се безсмислено. Повярвайте обаче – изключително ефективно е. Ако спестявате по 5 лева на ден от пица, бира, градски транспорт, такси и куп други незадължителни удобства, за два месеца можете спокойно да съберете достатъчно сериозна сума, която ще ви дойде доста добре за морето.

Оставете за известно време храненето навън – готвенето вкъщи е един от най-подценяваните, но същевременно и най-полезните начини за спестяване. Не поръчвайте храна от мързел. Ако една поръчка струва около 10 лева, спокойно може да я замените с вкусно приготвена домашна храна за 3 лева, ако положите усилия. Представете си това всеки ден.

Вземайте храна за работа, вместо да си купувате на обяд. Спестете от кафето на работа. Преди да се усетите, ще имате доста допълнителни пари за море, които може да насочите към заветната цел – плажовете и почивката.

Как да спестим пари за море, криейки събраното от себе си и с помощта на близките ни?

Друга наша слабост е да харчим всичко, до което се докопаме за същите тези глупости. Лесната психология в случая е, че ако просто не виждаме банкнотите, няма да изпитваме желанието да прахосваме. Затова си вземете касичка или ги пъхайте в буркан, или шкаф, или плик – всичко е подходящо, стига да не виждате парите директно.

Буркан, пълен с монети - спестени пари за море, занесени директно на плажа

Как стоят нещата с това половинката да ви помага в пестенето? Ако тя/той е също толкова финансово лекомислена/лекомислен като вас, то ви предстои доста сериозна борба със себе си и с нея/него, разбира се. Но ако вашата връзка е доказателство, че противоположностите се привличат – много добре. Нека вашата половинка бъде гласът на ангелчето, което ви спира от съгрешаване. Оставете финансирането в нейни/негови ръце за известно време и дори я/го мотивирайте да спестява с вас. Така ефектът се удвоява.

Друг добър вариант да спестявате пари за море е да не спестявате сами – съберете приятели, с които да отидете на море. Ако те се включат в усилията за събиране на финанси за морето, ефектът може да е много голям и много бърз.

Изберете изгодния вариант

Това не е точно спестяване на пари за море, но ефектът е същият. Няма смисъл да отсядате в хотел, ако ще прекарате повечето време по плажовете. Има много предложения за нощувки в къщи и малки комплекси и то на доста разумни цени, особено ако сте група. Само от нощувки може да спестите стотици левове, без да преувеличаваме. Ако пътувате сам и колата харчи много, няма смисъл да харчите пари за гориво, при положение, че може да отидете с автобус или влак. Също така няма нужда да се храните по най-скъпите места и да посещавате скъпи дискотеки. Все пак отивате на море, където искате да изпитате чисти емоции. Това спокойно може да стане и без охолства.

Потрудете се малко повече

Следващият съвет е за по-малък кръг от хора, но си струва да го изречем. Ако имате собствен бизнес или работите на свободна практика, помислете върху малко допълнителен труд. Поставете си лятото, морето и емоциите като цел, която да ви мотивира да вземете допълнителни поръчки, да поработите малко по-дълго и съответно да изкарате повече пари за море за един-два месеца натоварена работа. След това почивката ще е двойно по-сладка – проверено.

Пари за море – спестяване, което си заслужава

Всички очакваме летния отпускарски сезон с нетърпение. Няма по-хубаво място от морето за релакс, почивка, разпускане и пречистване на съзнанието от работата и всички задължения. Всеки заслужава да го изпита. Затова си струва да спестим някой друг лев, да съберем достатъчно пари за море и да направим това лято незабравимо и страхотно! Ще се изисква определена доза дисциплина и стремеж, за да спестите за морето, но ще си заслужава. Безспорно! След това ще се върнете вкъщи отпочинали, с усмивка на уста, с хубави спомени и с мотивация да посрещнете есента и новите начинания.

Още по темата