Обратно
20.11.2019

Какво да правим при нужда от финансови средства?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Рядко могат да се срещнат хора, които са напълно лишени от финансови затруднения. За да достигнем такова състояние, трябва да имаме стабилен бизнес, но дори тогава нашите притеснения не свършват – те просто се превръщат в други. Всеки може да се сблъска с финансови затруднения заради непредвидени разходи и да има спешна нужда от пари назаем. Всеки може да има неотложни нужди, когато просто му трябват финансови средства, за да изпълни плановете си или да реши текущ проблем. Какво може да се направи в такава ситуация и има ли начин да я избегнем напълно? Може да отделите някой лев, за да се образовате в областта на финансите. Може да поемете по пътя на спестяването в някоя спестовна сметка или пък да се ограничавате. Или пък може да изтеглите кредит от банка, а защо не и бърз кредит, ако имате по-малки задължения или нужда от по-малка сума.

Финансова грамотност – помощник да не оставаме без финансови средства

Както пише Робърт Кийосаки, който стана известен със своите книги за лични финанси и финансова грамотност, ние просто не сме научени да боравим с пари. Човек трябва да има специално икономическо образование, за да се запознае дори само с основните принципи на парите и как работят те. Ние имаме финансови средства, но не знаем как да ги използваме грамотно. Ето защо, за да избегнем финансови проблеми, си струва да инвестираме в това да се запознаем с механизмите на парите. Ако приемете, че парите не са нещо страшно или недостижимо, или пък дори трудно за добиване, както мислят повечето хора, то вие ще сте с много крачки пред всички останали. Парите са ресурс, който, както всеки друг ресурс, може да бъде добит и използван. Това не е толкова трудно, колкото сме научени да мислим.

Психологическият фактор при липса на финансови средства

Може би най-големият бич на задълженията и финансовите проблеми е именно психологическият фактор. Когато хора, които никога не са имали финансови затруднения, се сблъскат с тях, те сякаш се сблъскват с жестоката реалност и това много лесно може „да разтресе кораба им“ дотолкова, че да не са способни на нищо. Непредвидените разходи, например високи сметки, ремонти или нещо по-сериозно, изискващо допълнителни финансови средства, са най-добрият пример за това.

Мъж и жена се чудят откъде да намерят финансови средства за плащане на сметките си

Има хора, които са ужасени от това да задлъжнеят – независимо дали става дума за задлъжняване пред институция или пред друг човек. Затова е добре да знаете, че финансови затруднения могат да се случат на всекиго, в това число и на вас. Просто го приемете като част от живота, защото ако не го направите, за вас то ще представлява нещо страшно, неизвестно и недостижимо, а това не е така.

Спестяване на финансови средства с цел „въоръжаване“

Става дума за въоръжаване в борбата с непредвидените разходи. Ако се настроите така, че да спестявате, може да избегнете много главоболия. Хубаво е да имате една определена сума, в която малко по малко да трупате нови и нови средства, за да може, когато имате спешна нужда от пари назаем, да не взимате назаем, а да си помогнете сами. В крайна сметка затова сте спестявали, нали?

Има различни начини за спестяване на пари, а дори самото спестяване може да има два смисъла.

Заделяне на средства

Първият е спестяване чрез отделяне на някаква сума пари през определен период от време. Това може да стане в спестовна сметка или пък в стъклена касичка (защо не?). Спестовната сметка е за „сериозни“ спестявания и ще ви помогне психологически, просто защото няма да виждате парите си и така няма се изкушавате да ги изхарчите. Ако пък си вярвате достатъчно, то няма нищо лошо в това да събирате финансови средства в някой шкаф или сейф. За някои хора дори това е по-добре, защото могат да виждат „плодовете“ на труда си.

Спестяване на разходи

Другият вид спестяване е пестене от разходите ви. Може да спестявате от нещо конкретно, например от вредния си навик или от храненето навън. Може да спестявате от сметките си, като живеете по-икономично. Може да спестявате, като пазарувате от по-достъпни супермаркети, като купувате по-достъпни продукти, като следите промоциите в магазините. Не подценявайте малките спестявания, защото именно върху тях ще построите своята „империя“ на спестяванията.

Тегленето на кредит

Тегленето на кредит за погасяване на задължения или други финансови проблеми е логичен и често практикуван начин за действие. Разбира се, трябва да бъдете умни при тегленето на кредит от банка, за да не се окажете в още по-големи финансови затруднения. Потребителските кредити имат смисъл, когато ви трябва средно голяма сума пари и ви трябва с определена цел. Ако имате стабилни доходи, но просто имате нужда от финансови средства, няма лошо в това да изтеглите потребителски кредит. Много хора теглят кредити и се справят с тях завидно добре. Да, съществуват лихва, такси и условия, но в крайна сметка всяко едно ваше решения има последствия.

Бързи кредити

Когато обаче имате спешна нужда от пари назаем за неотложни финансови нужди – да речем, трябва да си платите наема, но през месеца сте имали доста непредвидени разходи (ремонта на колата и на пералнята), то може да прибегнете до теглене на бързи кредити. Бързите кредити са кредити с различни условия от тези, които предлагат банките. Имате дори възможност да изтеглите финансови средства в размер на 400 лева и ще трябва да ги върнете след един месец, като ще върнете точно 400 лева. Това са условията за първия бърз кредит на повечето фирми, които предлагат тази услуга. Освен това, друг плюс на бързите кредити, е липсата на всякакви типове такси за одобрение, теглене и прочие. Просто заявявате и след 10-15 минути сте готови. Ако трябва да получите пари за някакви неотложни нужди или имате леки финансови затруднения, то разгледайте предложенията на фирмите за бързи кредити – всичко става бързо и удобно.

Кандидатствай сега

Още по темата