Обратно
7.10.2019

Какво е потребителски кредит?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Потребителски кредит е именно онзи тип кредит, за който се сещаме, когато чуем думата „кредит“. Това е практически най-разпространеният тип кредит и е създаден за покриването на определени нужди, обикновено за неочаквана нужда от пари за ремонт, погасяване на други задължения и прочие. Един потребителски заем помага ефективно, когато нуждата от пари е належаща, но не изключително спешна, тъй като тегленето на такъв кредит, особено когато е за по-голяма сума, понякога отнема известно време.

Кога теглим потребителски кредит?

Възможността за теглене на потребителски кредит е под ръка, когато на хоризонта се появява нуждата от известна сума пари. Естествено, сумата може да достига и значителни размери, но като правило теглим такива кредити за относително малки суми, да речем до 5 000 или 10 000 лева. Ако вашето жилище има нужда от основен ремонт, за да си закупите материалите, боя, инструменти и други, спокойно може да прибегнете до потребителски кредит, особено ако не е нужно да започвате ремонта веднага. Един потребителски заем ще покрие тези ваши нужди съвсем спокойно.

Кой предлага потребителски кредит?

Потребителски заем на практика може да откриете във всички банки в България. Потребителски кредити се предлагат и от отделни фирми за кредити, но предлаганото от тях обикновено е бърз потребителски кредит, за който ще стане дума по-късно.

Условия за теглене на потребителски кредит

Условията за потребителски заем биват най-разнообразни и зависят от банките, които ги предлагат. Най-важното, което требва да имате предвид при потребителските кредити, е че тегленето им отнема известно време и има някои важни условия. Сред тях са определен минимален осигурителен доход и добра кредитна история. Банката отчита и вашите разходи, сред които наем, разходи за храна, кола, други вноски по кредити или изплащания и прочие. Освен това, ако имате лошо ЦКР – тоест ако имате неизплатени кредити или не си плащате редовно вноските за продукти на изплащане, напълно е възможно да ви бъде отказано да получите потребителски кредит.

Специални условия за потребителски заем

Сред специалните условия за получаването на потребителски кредит най-често се появява нуждата от поръчител. Това означава, че трябва да посочите човек, който ще може да покрие месечната ви вноска, в случай че вие не го направите. Освен това банките могат да сключат с вас застраховка „Живот“.

Процедура за теглене

Когато подавате документите си, ще трябва да попълните кредитен иск. В него ще трябва да опишете всичките си доходи, семейно положение, както и разходите си. Това отнема време, а е и най-важната стъпка, защото именно тук би следвало да се запознаете с всички условия по лихвата, главницата, срока за изплащане и допълнителните условия.

Получаване на отговор на заявката

Кандидатстването за потребителски кредит отнема време – това не е кредит, който ще получите веднага. Да речем, че кандидатствате в петък. Събота и неделя процедурата няма да бъде движена, защото банката е в почивка. В понеделник вашият иск ще бъде изпратен до централния офис на банката. Вторник и сряда ще бъде разглеждан. В четвъртък ще бъдете уведомен дали сте одобрени и ако сте, ще можете да подпишете договора си. В петък ще получите парите си. Това прави общо една седмица в този конкретен пример. Все пак цялостният процес и времетраенето му много зависят от банката, която ви обслужва.

Такси

След като получите парите си, ако не сте се информирали достатъчно много преди тегленето на заема, може да останете изненадани от това, че не сте получили цялата сума, която сте завили. Работата е там, че от сумата може да са извадени някои такси, като например такса одобрение и такса за иск на потребителски кредит. Като правило, служителят на банката, който ви обслужва в процеса на теглене, трябва да ви уведоми за тези такси при наличието им. Затова винаги проверявайте всички условия и искайте подробна информация относно тях.

Алтернатива на потребителски кредит

Ако условията за теглене на потребителски кредит от банка не ви удовлетворяват, спокойно може да разгледате и за алтернатива – онлайн кредит. Той е на практика онлайн потребителски кредит с тази разлика, че всичко обикновено става много по-бързо. Онлайн кредит се предлага от много различни фирми и в много случаи той ще бъде много по-бърз и лесен вариант за решаването на вашите финансови затруднения.

Условия за онлайн потребителски кредит

Онлайн потребителски кредит може да се нарече и бърз потребителски кредит. Одобрението става за 15-тина минути, толкова отнема и получаването и тегленето на парите ви. Най-важните условия не са толкова строги, колкото при обикновения потребителски кредит. За бърз потребителски кредит трябва просто да имате навършени години (обикновено пълнолетие) и да попълните данните, които се изискват от вас. Тук идва и основната разлика между обикновения и бързия кредит – обикновено всичко става много по-бързо и лесно и нямате изисквания да осигурявате поръчители, да доказвате доходи и да попълвате един куп документи.

Заем до заплата

Този тип бърз онлайн заем е удобен, когато имате спешна нужда от малка сума пари и не ви се чака на опашка за кредит от банка. Хубавото при тях е, че може да ги изтеглите като заем до заплата, да покриете нуждите си и когато дойде заплатата ви – да ги върнете. Бърз заем онлайн заем може да изтеглите по всяко време, където и да се намирате. Просто отваряте своя компютър или телефона и търсите „онлайн заем“. Предложенията са много и си струва да разгледате специфичните им условия, като обикновено разликите основно се простират до размера на дължимата сума. Все пак ви насърчаваме подробно да разучите условията на избраната от вас компания.

Потребителски кредит или бърз онлайн кредит?

Всичко зависи от това колко спешно ви трябват пари и каква сума ви трябва. И двата типа кредит имат своите плюсове и минуси и са адекватно решение в различни ситуации. Добре преценете своя случай и се консултирайте с отделите за обслужване на клиенти в съответните фирми или банки.

Още по темата