Обратно
17.12.2020

Как да се справим, когато натрупаме парични задължения?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

В наши дни поради ред причини мнозина изпадат в парични задължения заради недостиг на пари. Проблемите се появяват, когато човек не може да върне изтегления дълг заради безработица, болест или редица други причини. В такива случаи задълженията започват да се трупат и човек изпада във все по-голяма безизходица. Какво да правим в такива случаи? Нека разгледаме по-подробно този въпрос.

Да разчитаме ли на щастлива случайност, когато натрупаме парични задължения?

Понякога се случва дълговата криза да бъде преодоляна лесно по щастливо стечение на обстоятелствата (пари от наследство, заем от приятели, рефинансиране с промоционални условия). Но ако сте от хората, които разчитат предимно на късмета, може да ви застигне истински провал. Забавеното изплащане на дълга води до по-високи лихви, а те се изплащат още по-трудно.

Трезвата преценка и дисциплина са основните фактори, съдействащи за излизането от такъв омагьосан кръг. Ако вече сте потънали в парични задължения, пътят към финансовата независимост може да бъде много труден и пълен с ограничения, труд и поемане на нови рискове.

Теглене на заем за инвестиции – предпоставка за натрупване на парични задължения?

Бъдете внимателни и гледайте на средствата си като на едно цяло. Спестяванията, приходите, разходите и инвестициите са взаимно свързани и би трябвало да бъдат управлявани разумно. Това включва създаването на приоритети и цели.

Например, ако трябва да връщате бързи кредити, не бива да игнорирате този дълг, за да получите по-големи печалби от настоящите си инвестиции. По-добре е да погасите дълга от спестените пари за черни дни, отколкото да се опитвате да протакате нещата с надеждата, че те ще се оправят сами. Необходимо е да имате цялостен поглед върху всички детайли по вашите финансови потоци, за да определите каква част да отделите за погасяване и каква част можете да си позволите да харчите, без да натрупате парични задължения.

Обратният вариант би изглеждал така: ако кредитната ви карта е с 13% лихва, а вашите инвестиции в акции, облигации или други ценни книжа са с доходност 6-8%, е необходимо веднага да пренаредите целите си. По-високите проценти по дълга изискват тяхното погасяване, ако не искате лихвите да прераснат в още по-големи загуби и евентуално да се разделите с всичките си вложения.

Теглене на заем при остър недостиг на пари

Да предположим най-лошия вариант – даденият длъжник да не разполага с никакви парични средства за връщане на дълговете. В такъв случай вариантите са няколко:

Продажба на собственост или стока на занижени цени

Невинаги можете да погасите дълг чрез продажба на дребни предмети или на стар автомобил. Това би бил добър вариант, в случай че нямате големи парични задължения. Но ако сумата е по-голяма, може да се наложи да ипотекирате недвижимост или да продадете такава. Ако не го направите, преди да дойде съдия изпълнител, за да секвестира имуществото ви, ще загубите голям процент от продажната му цена, защото след това имотът ще бъде продаден на търг на много  по-ниска цена.

Вземане на пари на заем от приятел

Помощта от приятел винаги е добре дошла, но при това съществува голям риск отношенията ви да се изострят и дори да се развалят. Връзката между парите и приятелството е толкова здрава, колкото между водата и олиото. Не подценявайте този факт, за да не се окажете без приятели в края на вашето финансово премеждие. За да опазите добрите взаимоотношения с приятел, от когото вземате пари на заем, внимателно преценете сроковете, за които вземате парите и не просрочвайте връщането им.

Отпускане на нов заем от друга банка, с който да бъдат погасени парични задължения по предходни заеми

Рефинансирането на лош кредит, с който вече изпитвате затруднения, може да бъде добро решение, ако банката се съгласи да приеме еднократно погасяване на лихви и главница, с което да приключите старото задължение. Трябва да вземете предвид факта, че кредиторът, който ще ви отпусне втория заем, може да е подозрителен към вас заради настоящото ви финансово положение. Това може да се отрази на предложените от него условия по връщането на кредита – например изискване на по-висока лихва, по-кратки срокове на изплащане и други. Все пак може би такъв развой на ситуацията е един от най-благоприятните за вас, ако условията по заема за рефинансиране са с щадящи условия.

Какво да правим, ако имаме няколко дълга?

Дайте предимство на изплащането на лихвите с по-висока ставка. Не трупайте нови парични задължения и не правете нови дългове, освен ако те не са предназначени да рефинансират стар заем, за да избегнете просрочване на границата за наказателните лихви. Дори и след еднократно забавяне, изплащането става все по-трудно и всяко ново забавяне ще се отрази неблагоприятно на кредитната ви история.

Как да не стигаме до натрупване на парични задължения?

След казаното дотук е добре да споменем как да не изпадаме в затруднено положение при изплащането на дългове и разумно да управляваме нашите парични средства. Ето няколко съвета, които да ви помогнат в тази насока:

  • Подхождайте към тегленето на пари с отговорност и разбиране, без значение дали са ви необходими за бизнес или за лично ползване. Необходимо е предварително да обмислите бъдещите доходи и разходи и да си наложите самодисциплина до изплащането на цялата дължима сума. В противен случай рискувате да натрупате парични задължения.
  • Запознайте се с икономическите тънкости на бизнеса, преди да се впуснете във финансова авантюра. Бизнесът може да бъде основният ви източник на рефинансиране, но съществуват и много неизвестни. Затова е необходимо да изучавате пазара, условията на кредиторите, покупателната способност и много други фактори, които може да се отразят на бъдещите ви приходи или разходи.
  • Обърнете се към финансов консултант, който ще ви даде ценен съвет. Не се бавете да пристъпите към помощта на финансист или специалист в областта, преди да започнете нова инициатива.

И последен съвет: Заменете кредитната си карта с дебитна! Това е добро начало към бъдещата ви финансова независимост!

Още по темата