Обратно
5.4.2020

Как да намалим употребата на хартия?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Темата за употребата на хартия е крайно актуална. Най-вече в контекста на глобалното затопляне, унищожаването на световните гори и замърсяването на въздуха. Хартията се прави от дървесина, съответно ако вие намалите своята употреба на хартия, може да изиграете своята роля в решаването на изброените по-горе въпроси. За да намалите употребата си, трябва да обърнете внимание на нещата, които изискват хартия и как може да ги замените или поне ограничите.

Темата става все по-актуална и за семейства, които възприемат екологичен начин на живот (поне що се отнася до техния отпечатък върху природата). Такива семейства възприемат каузата не само да намаляват използването на хартия, но и всички останали вредни аспекти от начина ни на живот. Това начинание изисква специални усилия, но също така и образоване в сферата на рециклирането и екологичния начин на живот.

Хартия в офиса

Хората, работещи в офис, имат достъп до принтери и често пъти прекаляват с употребата им. Дали ще е за някоя лична нужда или просто защото е удобно е лесно за употреба, но прекомерното ползване на принтер води до изразходване на хартиения ресурс, с който сте удостоени. Ако прекалено често ви се налага да правите заявки за топове хартия, се замислете, дали има нужда от толкова разпечатване на таблици, правила и данни, които така и така се намират на компютъра ви. Вместо веднага да разпечатвате нещо, се запитайте дали наистина имате нужда от хартиено копие на информацията.

Документите, разпечатвани на хартия

Като стана дума за принтирането на документи – ако ви се налага, може да обърнете внимание на това колко хартия ще използвате. Програмите за редактиране на текст предлагат възможност за фина настройка на документа, който ще разпечатате. Ако има възможност, намалете шрифта. По-малките букви ще спестят място от крайния документ. Подобен ефект ще постигнете, ако намалите разстоянието до границите на документа. Най-голяма полза има обаче от двустранното печатане – това на практика ще намали използването на хартия наполовина.

Преход от документи на хартия към електронни такива

Освен че можете да спестите хартия при печатане на документи, може и изобщо постепенно да преминете към електронно съхраняване на документи. Интернетът и технологиите предлагат безброй възможности за колективно редактиране на документи от всякакъв тип. По този начин ефективността от работата ви се увеличава, улеснява се работният процес, а също така много по-лесно може да се проследи работата на отделния работник. Лесно може да регулирате достъпа до документите. Ако има желание, използването на хартия може да се сведе до нулево, а оттам – няма да има нужда да рециклираме хартия, тъй като изобщо няма да има използвана такава.

Кафето от машината

О, да – едно от любимите занимания на много хора сутрин е да си пуснат сутрешното кафе от машината, което идва в хартиена чашка. И следобед. И по всяко друго време, като им се допие кафе. Истината обаче е, че чашките не са напълно от хартия, а имат и слой пластмаса от вътрешните си страни. Получава се така, че вашето сутрешно кафе е не само малък отпечатък върху природата, но и върху собственото ви здраве.

Защо не замените кафето от машината с кафе в собствена стъклена чаша? По такъв начин ще спестите стотици хартиени чашки в годината.

Книгите

Не, не става дума да спрете да четете книги, а по-скоро да смените носителя, на който четете. Ако наистина искате да сте максимално ефективни в своята мисия за намаляване на хартиения ви отпечатък, то защо не използвате електронен носител за четене на книги вместо книги от хартия? Има безброй приложения, чрез които може да теглите на практика всички книги, които световната библиотека предлага. Може да четете, където и да се намирате. А аудио книгите пък решават проблема на онези от вас, които нямат търпението да четат в движение.

Рециклирайте

За жалост, темата за разделно събиране на отпадъците не е достатъчно развита в България, въпреки че има всички условия тя да бъде успешна. Съществуват инициативи, групи, акции, контейнери за разделно събиране, финансиране и много други, но все още рециклирането е недостатъчно разпространено. Истината е, че рециклирането е един от най-ефективните начини не само за спасяване на голям брой дървета от отсичане, но по този начин спестявате вода, нефт (да, наистина) и електричество. Рециклирайте! Смисъл има.

В дома

Дали има нужда от хартиените салфетки у дома? Може да ги заместите с кърпички от плат, които ще използвате многократно и в бъдеще. Като става дума не само за личните ви нужди, но и за домашните ви грижи – кърпичка по време на вечеря, например.

Сметки, сметки, сметки

Много от нас плащат сметките си в определени за тази цел пунктове, като съответно получават бележка, която служи за доказателство след това. Има обаче и доста по-икономичен начин да си свършите работата – плащайте онлайн. Транзакцията ще бъде запазена. Вече почти всички компании и държавни институции предлагат такава възможност. Ако имате онлайн банкиране, може да извършите много финансови операции чрез нея. Не само ще спестите време и нерви, но и хартия.

Същото се отнася за разпечатването на билети, документи и прочие. Просто може да запазите снимка на своя телефон и когато има нужда – да я покажете.

Бъдете пример

За много хора екологичният начин на живот и стремежът да не замърсявате звучат като шега или като несериозен начин да бъдете забелязани. Вместо да се опитвате да обяснявате какви са ползите от спестяването на хартия, просто давайте добър пример на колегите и близките си. Резултатът от един човек може да не е впечатляващ, но колективното усилие ще бъде забележително! Ако активно се заемете със своята кауза, вашите усилия несъмнено ще имат резултат.

Малките неща

Ако искате наистина да намалите своята употреба на хартия, то няма да има начин, чрез който да постигнете голям резултат с минимални усилия. Както във всяко начинание, ключът ще е в дребните усилия в различните ви начинания. Ако се настроите да мислите екологично на работа, в дома и изобщо, то вие сами ще започнете да откривате безброй възможности за намаляване на хартиения си отпечатък върху природата.

Още по темата