Обратно
20.2.2020

Кредитни компании – възможност за намиране на средства при нужда

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Всеки човек понякога се нуждае от допълнителни финансови средства, за да задоволи внезапно възникнали нужди. Тези нужди невинаги могат да бъдат покрити от заделените настрана пари или от месечния доход, ето защо хората търсят други начини, за да се снабдят с тях. При възникването на неочаквани разходи, потребителите могат да се обърнат към кредитни компании, които да отпуснат желаната сума пари и да предоставят изход от моментното затруднено положение.

Кредитни компании за всяка нужда

Независимо дали планирате закупуването на нова кола или жилище или е необходимо да направите спешен ремонт на старата си кола или апартамент, или пък ви е необходимо да закупите нов хладилник, пералня или кухненски мебели, този инцидентен разход може да бъде финансиран от кредитни компании, които са небанкови финансови институции. По този начин не е необходимо да чакате до следващата заплата, за да си осигурите необходимото удобство.

Дори и вече да сте заделили значителна сума пари, но не ви достигат няколко стотин лева, компаниите за бързи кредити могат да ви предоставят бърз кредит при изгодни условия, които да ви помогнат по-бързо да се сдобиете с желаната покупка.

Какво предлагат компаниите за кредити?

Небанковите финансови институции, регистрирани в България, подлежат на щателен контрол от страна на БНБ. Техният основен фокус е предлагането на бързи кредити на потребителите, независимо дали те се намират в София, Стара Загора, Плевен или другаде в страната. За целта всяка от тези компании е разработила различни продукти, целящи финансирането на специфичен сегмент от пазара. Целта им е да задоволят неотложните нужди на клиентите.

Какво е общото между повечето кредитни компании?

Общото между тези компании е, че те предлагат лесен и удобен начин за кандидатстване, който става онлайн чрез сайта на компанията. За удобство на потребителите повечето кредитни компании са изложили на платформите си интерактивен калкулатор, в който да се въведат желаната сума за теглене и срокът за погасяване, за да се разбере точната месечна вноска, която трябва да се изплати и с колко ще се оскъпи първоначално взетата сума.

Разбира се, освен тази информация, кредитната фирма може да предостави и персонален кредитен консултант, който да обслужи клиентите и да отговори на всичките им въпроси преди сключването на договора.

Защо бързи кредити се теглят от кредитни компании?

Ако в момента сте на път, имате важна бизнес среща или сте тръгнали на почивка и колата ви се развали по пътя, а нямате достатъчно пари да я ремонтирате, използването на бърз кредит от кредитни компании може да разреши този проблем почти моментално. Обикновено парите постъпват по сметката ви в рамките на 15-30 минути след кандидатстване, тъй като процедурата по одобряване на всеки кандидат е изключително улеснена, за разлика от кандидатстването за кредит в банкова институция.

Решението е налице

Само за 30 минути можете да имате необходимите пари, за да направите ремонт на колата и да продължите своето пътуване. Същото важи и за надвиснали неплатени месечни сметки, които заплашват да останете без вода, ток или телефон. Компаниите за кредити ще ви предоставят необходимата сума, за да излезете от неловкото и затруднено положение.

Какви фактори да вземете под внимание, преди да изтеглите бързи кредити?

Много са хората, които посягат към бързите кредити, без да обмислят достатъчно добре тази стъпка. Това поставя финансовото им положение в риск, затова ето факторите, които да вземете под внимание, преди да теглите заем от небанкова кредитна институция.

Какви суми са ви нужни от съответните кредитни компании?

Задължително преценете каква сума ви е необходима в момента. Ако това са 200 лв., не теглете кредит за по-голяма сума.

Помислете и за други опции

Преди да изтеглите кредит, потърсете други възможности да се сдобиете с желаната сума пари. Това може да е съкращаване на някакъв месечен разход, например децата да останат с по-малко джобни за месеца или да пестите от електроенергия и други редовни разходи. Ако тези предложения не ви вършат работа, бихте могли да помолите приятел да ви услужи с необходимата сума за известен период от време. Всичко това трябва да прецените, преди да теглите бързи кредити от кредитни компании. Едва когато не виждате друга възможност, можете да прибегнете към тегленето на бърз кредит като краен вариант.

Направете си сметка

Добре преценете месечните си доходи и каква част от тях ще отидат за изплащане на кредита, преди да изтеглите желаната сума. Най-добре е, ако получавате заплата на фиксирана дата, тя да предшества или да е на датата на изплащане на месечните вноски по кредита.

Какви кредитни продукти съществуват на пазара и се предлагат от различните кредитни компании?

Кредит до заплата

Това е кредитен продукт, който повечето кредитни компании предлагат, като лимитът за отпусканата сума варира между 50 и 400 лв. при теглене за първи път, а периодът за връщане е 30 дни. Освен това обикновено при първо теглене от дадената фирма кредитът е без лихви и такси. А ако срокът за връщане ви е недостатъчен, е възможно да имате опция за удължаването му.

Кандидатствай сега

За следващи изтеглени суми има оскъпяване, като обаче е възможно изтеглената сума да е по-голяма.

Бърз кредит за срок от 61 дни

Този кредит ви позволява да изтеглите между 50 и 400 лв. за 15 минути. Ако това е първият ви кредит към съответната кредитна компания, той може да бъде да ви бъде предложен безплатно, тоест с нулева лихва, ако бъде изплатен в рамките на 61 дни. Предимството при този кредит е удобният процес на онлайн кандидатстване, бързото обслужване и спестяването на цял куп излишна документация. Не са необходими и поръчители, за да го изтеглите.

Кредит на вноски

Той е предвиден за по-големи суми на стойност над 1000 лв., а срокът за изплащане може да варира до една година.

Бизнес кредит

Цели подпомагането на малкия и среден бизнес, както и на хората със свободни професии. Също е много популярен, тъй като потребителите могат да разчитат на бързооборотни пари, когато възникне благоприятна възможност, при която трябва да се инвестира незабавно. В допълнение такъв вид кредити позволява лихвите, които се изплащат по кредита, да бъдат записани като разход на фирмата.

Други

Различните кредитни компании предлагат и други видове кредити, които да отговорят на конкретните причини и нужди на потребителите:

  • кредит за пенсионери, даващ възможност на нуждаещи се възрастни хора да получат спешно необходимите пари;
  • кредити с бързо одобрение или експресни кредити, които могат да се уговорят и по телефона, без процедура за кандидатстване през сайта;
  • безлихвени бързи кредити (вече бяха споменати и по-горе), каквито обикновено компаниите предлагат при кандидатстването за първи кредит;
  • кредит без трудов договор, кредит без поръчител, кредит без доказани доходи, бърз кредит с лоша кредитна история и много други.

Още по темата